Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Liječenje uz pomoć saune

Liječenje uz pomoć saune

Preznojavanjem  u sauni čistite svoj organizam. Odlazeći u saunu  3 puta sedmično za samo tri sedmice osloboditi ćete se od mnogobrojnih toksina.

Po izlasku iz saune obavezno popijte najmanje pola litra vode ili, još bolje, sveže iscjeđenih sokova od sezonskog voća. Nadalje treba piti tokom dana što više tečnosti.

Da vam odlazak u saunu bude što ljekovitiji pomoći će vam slijedeća pravila:

  1. Nemojte ići u saunu posle obilnog ručka. Ako ste obilno jeli, odlazak u saunu će vam biti vrlo štetan. Ali, ne treba ići u saunu ni sa praznim stomakom. Treba pojesti laku hranu: povrće, voće, kašu od žitarica.
  1. Najbolje je da idete u saunu ujutru, i to oko 9 – 10 sati ujutru. Tijelo vam se odmorilo tokom noći, puni ste energije, pa možete lako podnijeti ovu proceduru, koja opterećuje srce. Odlazak u saunu je svojsvrsni fizički trening, koji u velikoj mjeri može zamjeniti fizičku aktivnost.
  2. Kada udjete u saunu, postepeno se privikavajte na vrelinu. Nemojte odmah sjesti na gornju klupu, jer je tamo najtoplije. Ostanite na mjestu na kome se osjećate dobro.
  3. Ako je napolju vrlo hladno vrijeme i ako ste došli sa ulice smrznuti, ne smijete odmah ući u saunu. Stavite noge u posudu sa mlakom vodom, pa dolivajte u tu posudu sve topliju vodu. Ostanite tako 10-15 minuta, dok ne osjetite da vam se tijelo ugrijalo. Tek nakon toga treba da udjete u saunu.
  4. Iz higijenskih razloga, poželjno je da se istuširate prije ulaska u saunu, ali pri tome nemojte da kvasite glavu. Tijelo obrišite peškirom da bude suho, jer vlaga spriječava znojenje (koje je najvažnije za liječenje),pa uđite u saunu.sauna1
  5. Preporučuje se u sauni nošenje kape na glavi za zaštitu od njenog pregrijavanja. Kapa treba da bude od prirodnog materijala. Takodje se preporučuje da u sauni imate vunenu rukavicu (ili vunenu krpu), kojom ćete često brisati znoj sa tijela, da bi vam se tijelo još više i još jače znojilo. Ovo brisanje tijela vunenom rukavicom  je korisno ne samo zato što vam postojeći sloj znoja sprečava dalje znojenje, nego i zato što prilikom brisanja znoja skidate izumrli sloj ćelija sa kože.
  1. Najbolji položaji koje treba da zauzmete u sauni su: sjedenje sa prekrštenim nogama, takozvano „tursko sjedenje“ ili da legnete. Kad ležite, mišići su vam opušteni, a to im omogućuje da se temeljno napare.
  1. U sauni se ne zadržavajte duže od desetak minuta.
  1. Kad izadjete iz saune, stanite najprije pod topao, a zatim pod prohladan tuš. Možete kratko da se u toku 5 do 10 sekundi prelijete hladnom vodom ili da nakratko uronite u bazen. Nakon toga slijedi brisanje tela i odmor od bar 20 minuta, prije ponovnog ulaska u saunu. Potrebno je da ovu proceduru ponovite  3 puta po  5-10 minuta.
  1. Poslije korištenja saune, prije izlaska na ulicu, ohladite se do stepena kad se više ne znojite.

Izvor: prirodna-medicina-recepti.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top