Zdravlje

Kako se liječi muška i ženska neplodnost?

Brak, po definiciji – životna zajednica dviju osoba različitog spola koja ima sociološke, kulturne, vjerske i pravne posljedice.

Osnovna funkcija braka je osnivanje porodice i stvaranje potomaka. No, ponekad ne ide sve baš onako kako smo zamišljali. Globalne statistike pokazuju da se 15-17% parova suočavaju s problemom neplodnosti koja može biti uzrokovana velikim brojem faktora. Pored zdravstvenih preduslova i starosne dobi supružnika, od ostalih uzroka treba spomenuti način života, te stres.

„Pod treminom neplodnosti podrazumjevamo stanje u kome je bračni par u zajednici godinu dana, gdje uz kontinuirane odnose bez upotrebe kontracepcije ne dolazi do začeća“, pojašnjava Prof. Dr. Umit Goktolga, specijalist ginekologije, akušerstva i neplodnosti iz Bahceci centra u Sarajevu.

Ako ste mlađi od 35 godina života i ako u roku od godine dana prirodnog planiranja obitelji ne uspijete ostvariti trudnoću, vrijeme je da posjetite doktora. Ako ste stariji od 35. godine života, u posjetu doktoru krenite već nakon 6 mjeseci korištenja prirodnih metoda planiranja obitelji, a bez ostvarene trudnoće.

Prve pretrage na koje ćete suprug i vi biti upućeni su: papa-test, ultrazvučni pregled jajnika, vađenje spolnih hormona iz krvi i bris cerviksa za ženskog partnera i spermiogram te bris uretre za muškog partnera. Danas postoje brojne metode kojima se može ostvariti potomstvo, te je najvažnije prepoznati problem na vrijeme i potražiti savjet doktora. Ovisno o rezultatima pretraga, biti će vam predložena najbolja moguća metoda potpomognute oplodnje.

Metode koje se danas najčešće koriste su: inseminacija, IVF odnosno vantjelesna oplodnja, te ICSI ili vantjelesna oplodnja uz pomoć mikro-injekcije.

Prošle godine je u našoj zemlji prvi put je uspješno obavljen i ERA test. Ovaj test preporučuje se parovima koji nisu uspjeli začeti iako su više puta podvrgnuti transferu kvalitetnog embrija, a da nije utvrđen konkretan genetski, endokriniloški ili anatomski razlog za neplodnost. ERA test realizovali su stručnjaci klinike za neplodnost i vantjelesnu oplodnju Bahceci, predvođeni Doc. Dr. Umit Goktolga.

“ERA test je jedan od najnovijih metoda na polju liječenja steriliteta, koji je po prvi put u regionu izveden u našem centru u Sarajevu. Mi smo u mogućnosti raditi ovakvu vrstu zahvata jer naša klinika je dio međunarodne grupacije Bahceci klinika koji izmeđuostalog ima izuzetno razvijen Centar za genetiku u Istanbulu, a kod ERA testa ključni dio odnosi se na analizu”, pojašnjava prof.dr. Goktolga.

ERA test je genetska pretraga na osnovu koje se može odrediti najpogodniji dan za začeće. Metoda podrazumjeva uzimanje malog dijela tkiva iz unutrašnjosti materice (endometrij), koji se postom šalje u genetski laboratorij. Ovim testom dobiva se tačan period kada je materica spremna za bebu.

U Bahceci centru za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju u Sarajevu za tri godine rođeno je preko 350 zdravih beba, dok je za 20 godina postojanja grupacije ukupno rođeno preko 20.000 beba.

Sretno, dragi budući roditelji!

Dr. Umit Goktolga, specijalist ginekologije, akušerstva i neplodnosti, je medicinski direktor Bahceci centra za neplodnost i vantjelesnu oplodnju u Sarajevu. Prije dolaska u našu zemlju Dr. Goktolga predsjedavao je Udruženjem ginekologa Turske, a u svojoj dvadesetogodišnjoj praksi objavio je preko 40 naučnih radova.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button