U Fokusu

Ličnosti godine u privredi: Uspjeh poslodavca, blamaža sindikalca

Tešanjska „AS Group“ pamtit će 2015. godinu kao najuspješniju u svojoj povijesti, kao najveći prehrambeni sistem u BiH. Nakon takve, u godni iza nas, još veći uspjeh bio bi održati se tako visoko a šta tek reći da je AS Group napravio i više.

Biografija prvog čovjeka grupacije Rusmira Hrvića blistava je. Akvizicije u kojima je sudjelovao impresivne su, od Kenta 2007. godine kada kupuje tursku tvornicu keksa Kent Elit, čime je prvi put jedna domaća kompanija akvizirala stranu firmu i brand, preko restruktuiranja akviziranog preduzeća Napredak d.d., tekstilne industrije iz Tešnja, akvizicije Vispaka, pokretanja nove kompanije Fortitudo d.o.o. u Travniku, koja nastaje na bogatoj tradiciji tekstilnih industrija Borac iz Travnika i Napredak iz Tešnja, kupovine Gomex d.o.o., tvornice čokolade i čokoladnih jaja iz Laktaša, akviziranja kompanije i brand Oaza d.o.o. Kupovinom kompanije Klas d.d. Sarajevo dogodila se i najveća akvizicija u zemlji. koju je predvodio Hrvić, uspješno realizirala svoju do sada najveću akviziciju zemlji, a AS Group lansirala u regionalni biznis vrh.

No važnije od svega je to da Hrvićevu biografiju i poslovne poduhvate karakterizira spašavanje radnih mjesta i povećanje broja zaposlenih u svim preduzećima koje je preuzeo, stabilno poslovanje, redovne i dobre plaće zaposlenih, poboljšanje kvaliteta proizvoda ali i proizvodnje novih, rast izvoza, ne samo u region i Evropu nego i na druge kontinenta (čak četiri).

Hrvić je već tri godine zaredom proglašen najboljim biznismenom na raznim manifestacijama i od raznih medija. Taj kontitnuitet zaslužio je i ove godine. 

Rusmira Hrvića i njemu slične nije štitio nikakav sindikat, sami su krčili svoj put. Zato su vjerovatno i uspjeli. No postoji čovjek i grupacija njemu sličnih koji , iz samo sebi znanih razloga, ne želi da razumije da bez razvoja poduzetničkog duha, kakvog ima Hrvić, i bez razvoje privatnog sektora ova zemlja nema nikakvu šansu da uspije. Radi se o vođi sindikalnih trutova – Ismetu Bajramoviću.

Taj je cijeli život, kao i one koje štiti, nakačen na državne jasle. Takozvani privilegovani sloj društva. Takvi su u prošloj godni pokušali spriječiti usvajanje reformskog Zakona o radu, za kojeg su se borili najveći bh.poslodavci. Do neba je zakukao Bajramović kada je shvatio da bi novi Zakon o radu značio i kraj za privilegije koje je ima a koje su, u njegovom slučaju, iznosile 3.500 KM mjesečno na računu.

biznis.ba

Povezani članci

Back to top button