Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Lamija Alijević: Prva hafiza Kur'ana u historiji džemata Soukbunar

Lamija Alijević: Prva hafiza Kur'ana u historiji džemata Soukbunar

Učenjem posljednjih kur'anskih sura, Lamija Alijević je u utorak, 4.10., završila s učenjem hatme pred Komisijom Rijaseta za hifz i ponijela titulu hafize Kur'ana.

Hafiza Lamija je kćerka Eseda i Emine Alijević. Rođena je 28.05.1995.g u Sarajevu.

Svršenica je Gazi Husrev-begove medrese i studentica Filozofskog fakulteta, odsjek Arapski jezik u Sarajevu. Nakon završene srednje škole, pauzirala je jednu akademsku godinu u kojoj se posvetila učenju hifza.

Njen muhafiz je hfz. mr. Maid Ibrahimović, imam džemata Soukbunar (MIZ Sarajevo), koji nije krio zadovoljstvo s uspjehom svoje vrijedne učenice.

„Danas je bio poseban dan za hafizu Lamiju Alijević i mene kao muhafiza, jer smo uz Allahovu pomoć uspjeli na putu hifza. Hafiza je pred komisijom Rijaseta za hifz uspješno proučila cijeli Kur'an i stekla zvanje hafiza. Da biste uspjeli naučiti Kur'an napamet potrebno je mnogo odricanja u svom životu. Hafiza Lamija je bila vrijedna i veoma marljiva u toku učenja Kur'ana napamet.

Svaki muhafiz bi volio da ima ovakvih kandidata. Pohvaljena je od strane komisije da su uživali u njenom učenju i njenoj čvrstini u hifzu. Za naš džemat Soukbunar je ovaj uspjeh posebno značajan, jer je Lamija zvanično u historiji prvi hafiz iz ovog džemata. Molim Allaha dž.š. da joj Kur'an bude uputa u njenom živozu, da ga dostojanstveno nosi kroz život, i da bude još mnogo onih koji će učiti Kur'an napamet. Amin.“, istakao je hfz. Maid.

Ovim putem upućujemo iskrene čestitke novoj hafizi, moleći Allaha, dž.š. da je pomogne u očuvanju hifza. Također iskrene čestitke za njenog muhaffiza Maid-ef,, uz dovu da u budućnosti izvede još čuvara Allahove Knjige pred Komisiju.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top