Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Lactalis BH – Sljedeće godine investicije od dva miliona KM u Immer Gradačac

Lactalis BH – Sljedeće godine investicije od dva miliona KM u Immer Gradačac

Lactalis BH d.o.o. dio je francuske grupacije koja je među najvećim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu. U BiH su najviše poznati po robnim markama “dukat” koje se plasiraju iz pogona Gradačačke mljekare. 

O tome kakvo je stanje na bh. tržištu kada je riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima, novim investicijama, te odnosu s farmerima-kooperantima u intervjuu za Poslovne novine rekao je nešto više Tomaž Žnidarić, generalni direktor Lactalisa u BiH. 

“Za sedam mjeseci ove godine u Inmeru smo povećali proizvodnju za oko 50 posto. Povećanje proizvodnje je podrazumijevalo značajna ulaganja u proizvodne kapacitete, a posljedično i u povećanje otkupa mlijeka, tako da su benefiti višestruki. Inmer danas u portfoliu bilježi 52 proizvoda. Kako nam je u srži poslovanja da konstantno inoviramo, do kraja godine će se ovaj broj i povećati “, najavio je Žnidarić. 

Dodao je da je za sedam mjeseci iz mljekare u Gradačcu izvezeno gotovo 50 posto proizvodnje i najavio ovaj pozitivni trend do kraja godine. 

Zbog nemogućnosti izvoza u zemlje  EU, kako navodi direktor Lactalisa BH prilagodili su se tržištu, te su optimizirali industrijske kapacitete i orijentirali se ka izvozu u zemlje regije: Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Na ova tržišta izvoze gotovo 50 posto svoje proizvodnje iz mljekare u Gradačcu. 

Trenutno, na godišnjoj bazi otkupljuju približno 36.000.000 litara sirovog mlijeka od 3.600 farmera iz cijele BiH, uključujući i zadruge. Kako kaže Žnidarić, kooperanti su im na prvom mjestu kojima redovno i na vrijeme isplaćuju naknade.
 
“Lactalis grupacija od 2007. do danas je u tvornicu Inmer investirala 16,5 miliona KM u proizvodne pogone i tehnologiju. Upravo se privode kraju radovi na tvornici koji će udvostručiti naše kapacitete, te dodatno usavršiti tehnologiju, skladišne prostore i najmodernije rashladne komore. Već sljedeće godine grupacija će investirati i dodatnih dva miliona KM čime će se Inmer moći svrstati uz bok s najvećim tvornicama mlijeka u regiji”, izjavio je direktor Žnidarić. 

 

FENA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top