Vijesti iz svijeta

Kurti: Kosovo priprema tužbu protiv Srbije za genocid

- Kurti je kazao da Kosovo priprema tužbu protiv Srbije za genocid počinjen u poslednjem ratu

 Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila četvorogodišnji plan koji ima dva prioriteta, a koji se odnose na prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade je kazao da je Pokret Samoopredeljenje pobedio na izborima 14. februara uz dve reči “pravosuđe i zapošljavanje”, tako da su prioriteti zapošljavanje i provera pravosudnog sistema, ali pre svega toga upravljanje pandemijom.

“Vladin program ima dva hitna prioriteta, koji su povezani sa pandemijom, prva sa zdravljem u uslovima pandemije, a druga sa ekonomijom ponovo u uslovima pandemije. Dakle, imamo posledice u javnom zdravstvu sa kojima moramo da se suočimo, ali i ekonomske i socijalne posledice koje zahtevaju opštu mobilizaciju države”, naglasio je Kurti.

Istakao je da je u ovom aspektu prioritet nabavka vakcinacija, kako bi se do kraja godine vakcinisalo 60 posto stanovništva.

Kosovski premijer je kazao da će Kosovo aplicirati za učlanjenje u EU i u Jadranskoj karti te da su odlični odnosi s NATO-om, EU i SAD-om pomenuti kao izvršni prioritet.

Istakao je da Kosovo želi dobro pripremljen dijalog sa Srbijom, u kome će Kosovo biti ravnopravna strana i sporazum o obostranom priznanju, kao i tesnu saradnju s Albanijom. Poručio je da će Kosovo biti sposobno da brani svoj integritet I teritoriju.

Kurti je kazao da Kosovo priprema tužbu protiv Srbije za genocid počinjen u poslednjem ratu.

“S ministrom pravde i mojim savetnicima započeli smo rad na pripremi tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu u periodu poslednjeg rata. U vezi ovog slučaja ćemo vas obavestiti kada budemo imali jasne rokove ovih priprema, koji su gigantski, jer se takav slučaj niti sme niti može niti treba izgubiti na Međunarodnom sudu pravde”, naglasio je Kurti.

Kurti je kazao da neće biti dozvoljeno da nijedan građanin živi u ekstremnom siromaštvu. Biće razmotrena postojeća socijalna shema i penzioni sistem, a novčano će biti potpomognuti mladi bračni parovi i žene glave porodica.

Premijer je kazao da će biti povećana minimalna plata na 250 eura i da oni koji primaju minimalne plate neće plaćati porez.

Vladin program predviđa rešavanje problema sa stabilnim snabdevanjem električnom energijom, pitanje pijaće vode, otpadnih voda i kanalizacije.

Za vladin program nije glasao samo ministar iz Srpske liste Goran Rakić zato što materijal na srpskom jeziku nije dobio na vreme.

Vlada s premijerom Albinom Kurtijem izabrana je 22. marta ove godine nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih 14. februara na kojima je Kurtijeva partija Pokret Samoopredeljenje dobila više 50 odsto glasova.

Vlada Kosova ima 15 ministarstava i tri zamenika premijera.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button