Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kurban bajram u Tuzli: Svečanost u džamiji Kralja Abdullaha

Kurban bajram u Tuzli: Svečanost u džamiji Kralja Abdullaha

˝Otvorimo naša srca i domove da pomognemo napaćenom narodu Sirije, koji su žrtve zuluma i hordi ubica˝, izjavio je efendija Fazlović

  Veliki broj vjernika sa područja Muftijstva tuzlanskog klanjao je jutros bajram-namaz u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli, a namaz je predvodio Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, piše Anadolu Agency (AA).

Vrijeme Kurban ili Hadžijskog bajrama u ovom gradu označeno je pucnjem iz topa, a prethodno je tokom hutbe, nakon bajram-namaza, efendija Fazlović podsjetio da je, uz vjeru, moral ljepota naše naravi.

˝Naš iman je čista vjera u Svemogućeg boga, islam je čista vjera, a postići čistu dušu je veliki uspjeh. Naš moral je najljepši ukras ljudske vrijednosti čiji se značaj ne može mjeriti ni sa kakvim dunjalučkim vrijednostima. Dobra djela najljepši su plodovi na zemlji. Kao i lijepa riječ i dobra djela uvijek urode plodom, jer su trajna vrijednost. Valja nam znati da će svakom kod Gospodara pripasti razina naspram naših djela˝, podsjetio je efendija Fazlović i prenio bajramske poruke Huseina efendije Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Između ostalog, efendija Fazlović pozvao je na obavezu zajedništva prema porodici, rodbini, komšijama, ali i ljudima u nevolji.

˝Otvorimo naša srca i domove da pomognemo napaćenom narodu Sirije, koji su žrtve zuluma i hordi ubica˝, izjavio je efendija Fazlović.

Ahmed efendija Huskanović, glavni imam u Medžlisu Islamske zajednice Tuzla rekao je da su bajrami najbolji dani.

˝Tada naročito veličamo Allaha dž.š. nadajući se da nam je oprostio grijehe i da će nam primiti ibadet hadža, ibadet kurbana i ibadet namaza. Osim toga, svaki dan u kojem uspijemo pobijediti sebe, svoje osobine i neopravdane zahtjeve i takav dan možemo smatrati bajramom. Allah dž.š. nam daje više i bolje nego što smo zaslužili, daje nam dobro i trebamo imati stalnu vezu sa Onim ko je dao te blagodeti˝, rekao je Ahmed ef. Huskanović, glavni imam u Medžlisu Islamske zajednice Tuzla.

Efendija Huskanović podsjetio je da žrtva nije samo kurban, nego trebamo žrtvovati sebe za druge, žrtvovati svoj ego, vrijeme i imetak i da su osobe koje pomažu komšiluku, rodbini i prijateljima najuglednije u društvu, te da im je to najveća funkcija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top