Vi ste ovdje
Home > Bajram > Kurban-bajram u Sandžaku: Poseban dan za muslimane

Kurban-bajram u Sandžaku: Poseban dan za muslimane

Uz prisustvo velikog broja vjernika bajram-namaz je u srbijanskom dijelu Sandžaka obavljen u skoro 200 džamija. U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Islamske zajendice Srbije (IZS) kurban bajram se obilježava u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju i drugim mjestima.

U organizaciiji Mešihata IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS) centralna bajramska svečanost održana je u Novom Pazaru, u Stambol džamiji, gdje je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika.

U Novom Pazaru bajram-namaz se klanjao u 6:39 sati. Prije klanjanja bajram-namaza uz učenje Kur’ana priređen je vjerski program i predavanje.

Bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Hasib ef. Suljović.

On je, govoreći o značaju Kurban-bajrama, podsjetio da on predstavlja žrtvovanje vjernika u materijalnom, ali kako je istakao, i u moralnom smislu zarad dobra, morala, nesebičnosti, humanosti i mira među ljudima.

“Ovo je poseban dan za svakog muslimana i muslimanku, u svakom pogledu. Duhovnom, historijskom, kulturološkom, tradicionalnom… Muslimani su kao jedan organizam, kao jedno tijelo. Neka nam Allah u ovima danima podari mudrost da shvatimo da smo prolazni na ovom svijetu. Da trajne vrijednosti kao što su bogobozajnost, pravednost, iskrenost, solidarnost, poštenje, humanost izgrađujemo. Da pored kurbana žrtvujemo sve svoje ružne osobine”, poručio je muftija Suljović.

Uputivši bajramsku čestitku, on je uz dove (molitve) Bogu izrazio želje da muslimani bajramske dane dočekuju u miru, selametu i rahatluku.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji centralnu bajramsku svečanost je održao u Hajrudin džamiji na Paricama u Novom Pazaru. Bajram-namaz i bajramsku hutbu održao je predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić. Ovu manifestaciju direktno je prenosila Radio-televizija Srbije (RTS).

Tradicionalno, nakon izlaska iz džamije, muslimani međusobno čestitaju Bajram, a potom obilaze mezarja gdje uče Fatihu i druge sure iz Kur'ana svojim umrlima.

U Novom Pazaru, Sjenici, Priboju, Tutinu i na više mjesta, u organizaciji islamskih zajednica, humanitarnih i drugih organizacija danas i narednih dana Kurban-bajrama biće organizovano prinošenje kurbana i podjela kurbanskog mesa za siromašne građane i socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Obilježavanje Kurban-bajrama slično je kao u većini mjesta na Balkanu gdje žive muslimani. Prvog dana Bajrama se nakon prinošenja kurbana u Sandžaku organizuju porodični ručkovi. Svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze zadnjih dana Bajrama.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja takođe odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

U Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, kao i drugim mjestima srbijanskog dijela Sandžaka, Kurban-bajram je neradni dan.

U povodu Kurban-bajrama u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) večeras će biti priređen tradicionalni prijem. Povodom ovog muslimanskog blagdana u Sandžaku se održavaju razne kulturne manifestacije.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top