Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kur'an o pauku: ‘A uistinu – od najslabijih kuća je kuća paukova’

Kur'an o pauku: ‘A uistinu – od najslabijih kuća je kuća paukova’

Pauk po nazivu dinopis ima razvijenu vještinu lova. Umjesto da plete nepokretnu mrežu i da čeka na žrtvu, on isplete malu neuobičajenu mrežu, koju on baci na žrtvu. Nakon toga on čvrsto uplete žrtvu u tu mrežu. Zarobljeni insekt ne može učiniti ništa da se izvuče. Mreža je tako savršeno konstruisana, da se insekt sve više zapetljava, što se više pokušava izvaditi. Da bi uskladištio hranu, pauk obavija žrtvu sa dodatnim nitima kao da je pakuje.

Kako ovaj pauk načini tako izuzetnu mrežu po njenom dizajnu i hemijskoj strukturi?

Nemoguće je za pauka da je on takvu vještinu stekao koincidencijom- kao što tvrde evolucionisti. Pauk je lišen sposobnosti učenja i pamćenja i čak nema mozga da bi izveo te stvari. Jasno, takvu sposobnost je pauku dao njegov Stvoritelj Allah dž.š, Svemoćni.

U nitima pauka sadržana su prava čuda

Paukova nit sa prečnikom manjim od hiljaditog dijela milimetra pet puta je jača od čelične žice iste debljine. Još jedna značajna karakteristika ove niti je što je izuzetno lahka. Težina te niti, dovoljno duge da opaše svijet je svega 320 grama. Čelik, koji se specijalno proizvodi u industriji je jedan od najjačih materijala. Ipak, pauk u svom tijelu može proizvesti daleko jaču nit od čelične. Dok čovjek proizvodi čelik, on koristi višestoljetno znanje i tehnologiju.

A koje znanje i tehnologiju koristi pauk dok pravi svoju nit?

Kao što vidimo, sva tehničko-tehnološka sredstva, koja su na raspolaganju čovjeku, zaostaju iza pauka.

Pa ipak, i nakon svega, iz perspektive čovjeka paukova kuća je najslabija kuća.

“Primjer onih koji uzimaju mimo Allaha zaštitnike, je kao primjer pauka koji isplete kuću. A uistinu – od najslabijih kuća je kuća paukova – kad bi znali!”   (Kur’an, 29:41)

Odlomak iz knjige:  “Kur’an ispred nauke i civilizacije” Mustafa Mlivo Izdavač: Medžlis Islamske zajednice Bugojno 2001. godina akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top