Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Kur'anski fenomeni: “Vi imate pouku u stoci: Mi dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete”

Kur'anski fenomeni: “Vi imate pouku u stoci: Mi dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete”

Naučna istraživanja potvrdila da su da je mlijeko jedna od najboljih vrsta hrane zbog sadržaja hranjivih tvari neophodnih za rast, dug životni vijek i preventivu od bolesti. Takođe, potvrđeno je da djeca koja konzumiraju velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda, žive duže, i procenat oboljenja od teških bolesti (kao što je moždani udar) kod njih je znatno niži. Konzumiranje četvrtine mlijeka dnevno može, Allahovom voljom, smanjiti rizik od smrti uslijed moždanog udara za 60%. Pojedine studije potvrđuju da svakodnevno konzumiranje mlijeka štiti od poremećeja krvnog pritiska i mnogih drugih bolesti. Mlijeko je korisno za cjelokupni organizam, a naročito za kosti. Mlijeko sadrži više različitih vitamina koji su neophodni za razvoj i aktivnost tijela, pamćenja i rad mozga. Također, mlijeko štiti od raka, koristi u liječenju upale crijeva, štiti zube od karijesa, liječi rane i ima važne koristi za kožu, kosu i nokte, kao i u jačanje imuniteta.

Smatra se potpunom i idealnom hranom za čovjeka jer sadrži brojne vitamine: A, B, C, B12 i E. Dnevno pijenje mlijeka pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, raka želuda, čira želuca i pomaže u mršavljenju. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, istakao je važnost kravljeg mlijeka u vjerodostojnom hadisu u kojem nas je obavijestio da Uzvišeni Allah nije „spustio“ bolest a da za nju isto tako nije dao lijek. Poslanik je preporučio pijenje kravljeg mlijeka i sugerirao da može pomoći u izlječenju, jer krava jede razne biljke koje su u medicini poznate kao ljekovite. (Hadis bilježi Ahmed, Hakim, Taberani i hadis je vjerodostojan i hasen, vidjeti Sahihu Džami'a od Albanija br. Hadisa 1808,1820,2929,4059, i Fejdul-Kadir od Menavija po pitanju komentara hadisa)

Naučnici su potvrdili da je kravlje mlijeko naročito korisno za djecu. U istraživanju objavljenom u British Medical Journalu navodi se da svakodnevno pijenje mlijeka smanjuje alergijske bolesti i bolesti disajnog sistema kod djece, a u drugoj studiji navodi se da mlijeko može koristiti za liječenje poremećaja u želucu, upale debelog crijeva, da štiti od začepljenja arterija, da može zaštiti od raka, te da povećava tjelesni imunitet protiv bolesti, naročito bolesti srca. “Vi imate pouku u stoci: ‘Mi dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi – ukusno onima koji ga piju.“ (Prijevod značenja En-Nahl,66)

 

Izvor: Abdul-Daim Kuhejl, kaheel7.com
Prijevod:  časopis Asr br.43, str. 30

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top