Nauka i tehnologija

Kur’anski fenomeni: Gdje je centar za laž i pogrešku u mozgu?

Već smo ranije pisali o ovoj tematici, tj. kako je prednji dio mozga odgovoran za laž, kao što je navedeno u Kur’anu, ali neki su nam prigovarili da taj stav nema naučne osnove. Zato ćemo se sad osvrnuti na neke nove naučne činjenice.

 

Jedan ateist je prije otprilike desetak godina izjavio: „Nije naučno potvrđeno da je baš prednji dio mozga odgovoran za laž, zato se ne može tvrditi da je Kur’an ‘mudžiza’ (čudo) u ovoj oblasti.“

 

Međutim, 2014. godine je tim istraživača sproveo temeljito istraživanje s namjerom da otkriju centar za laž u ljudskom mozgu. Tim stručnjaka na istraživačkom institutu u Virdžiniji (Virginia Tech Carilion Research Institute) otkrio je da se kada čovjek laže aktivira dio mozga koji se naziva prefrontalni korteks (dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC)), koji se nalazi odmah iza čeone kosti.

Laž i pogreška su dva jako važna pitanja koja su dugo vremena bila misterija za naučnike. Međutim, uz pomoć savremenih tehnologija otkrivena je tajna laži i područja u mozgu koji je odgovoran za nju, a takođe je utvrđeno da je to isto područje kao i ono koje je odgovorno za pogreške. Naučnici pokušavaju da iskoriste ova saznanja kako bi se radilo na poboljšanju sposobnosti pojedinca da donosi ispravne odluke bez greški s ciljem izbjegavanja problema nastalih zbog pogrešnih odluka.

 

Ono što je važno reći za ovu studiju jeste da ona predstavlja dodatni dokaz istinitosti Kur’ana, jer je u Kur’anu prije više od četrnaest stoljeća precizno navedeno koji dio mozga je odgovoran za laž, a to je prednji mozak tj. ‘kika’, dok je nauka to otkriće konačno potvrdila tek 2014. godine.

Uzvišeni Allah kaže:

(كَلَّا لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ لَنَسْفَعَنْ بِالنَّاصِيَةِ (15) نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍ) [العلق: 15-16]

  «Ne valja to! Ako se ne okani, dohvatićemo ga za kiku, kiku lažnu i grješnu…» (El-‘Aleq, 15-16.)

 

***

 

Izvori: Study suggests region in front of brain exerts control over lying impulses, http://www.dailycal.org/2014/09/10/study-suggests-region-front-brain-exerts-control-lying-impulses/

http://ticker.baruchconnect.com/article/study-finds-truth-and-lies-decided-by-areas-of-prefrontal-cortex/

http://newscenter.berkeley.edu/2014/09/08/study-links-honesty-to-prefrontal-region-of-the-brain/

http://www.nature.com/neuro/journal/v17/n10/full/nn.3798.html

 

Preuzeto sa: www.kaheel7.com/ar

Za AKOS.BA prevela: ADINA MURATOVIĆ-VOLODER

Povezani članci

Back to top button