Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Kur'an ispred nauke: Koja je sličnost između kretanja oblaka i morskih talasa?

Kur'an ispred nauke: Koja je sličnost između kretanja oblaka i morskih talasa?

Mnogo je fenomena u Časnom Kur'anu koji nam dokazuju da je to objava od Allaha, s.v.t.,  – svaka riječ u njemu, od prve do posljednje, upotrebljena je s razlogom. U ovom odlomku ćemo razmotriti riječ  يُزْجِي , koja se ponavlja na dva mjesta u Kur'anu i to u dva konteksta – prvi put je spomenuta u kontekstu morskih talasa, a drugi put u okviru govora o kretanju oblaka.

Uzvišeni kaže:

(رَبُّكُمُ الَّذِي يُزْجِي لَكُمُ الْفُلْكَ فِي الْبَحْرِ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ إِنَّهُ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا) [الإسراء: 60]

 

Gospodar vaš vas radi pokreće lađe po moru da biste tražili Njegove blagodati, jer je On prema vama milostiv. (Al-Isra, 60)

Dakle, lađe se kreću morem prateći morske talase (koji nastaju usljed djelovanja morskih struja), zato je u Kur'anu upotrijebljena riječ يُزْجِي , u kontekstu lađe koja Allahovom odredbom plovi morem.

U drugom ajetu Uzvišeni kaže:

(أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يُزْجِي سَحَابًا ثُمَّ يُؤَلِّفُ بَيْنَهُ ثُمَّ يَجْعَلُهُ رُكَامًا فَتَرَى الْوَدْقَ يَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ وَيُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مِنْ جِبَالٍ فِيهَا مِنْ بَرَدٍ فَيُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَصْرِفُهُ عَنْ مَنْ يَشَاءُ يَكَادُ سَنَا بَرْقِهِ يَذْهَبُ بِالْأَبْصَارِ) [النور: 43]

 

Zar ne vidiš da Allah razgoni oblake, i onda ih spaja i jedne nad drugima gomila, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada; On s neba, iz oblaka veličine brda, spušta grad, pa njime koga hoće pogodi, a koga hoće poštedi – bljesak munje Njegove gotovo da oduzme vid. (An-Nur, 43)

 

Ovaj ajet kao što vidimo govori o oblacima. Ovdje se postavlja pitanje: Kakva je sličnost između kretanja lađe na moru i kretanja oblaka na nebu?

Pogledajmo slijedeću sliku koja je uslikana iz orbite a  prikazuje kretanje oblaka. Ne, ovo nisu morski talasi, nego ‘talasi oblaka’, ovako izgledaju oblaci na ubrzanom snimku:

Njihovo kretanje izgleda isto kao morski talasi – tako nam je Kur'an opisao kako izgleda kretanje oblaka mnogo prije nego su naučnici napravili ovaj ubrzani snimak. To još jednom dokazuje da je Onaj ko je objavio Kur'an vidio kako stvari izgledaju odozgo – a kako da ne vidi kad je On Tvorac svega što postoji?

 

 

Izvor: kaheel7.com/ar

Za AKOS.BA prevela: ADINA MURATOVIĆ-VOLODER

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top