Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo ‘Fakat miriše bijelo’ – Ditu iz pepela dižu njeni radnici!

Kupujmo ‘Fakat miriše bijelo’ – Ditu iz pepela dižu njeni radnici!

Proteklih godina Ejuba Nuhanovića, dugogodišnjeg radnika Fabrike deterdženata Dita, sretali smo na “prvim linijama“ uličnih protesta. Sa sobom je uvijek nosio transparent na kojem je pored fotografije Josipa Broza Tita pisalo: “Ustaj Tito iz te zemlje hladne pa da vidiš šta nam tvoji pioniri rade“

 

Nuhanovića, zajedno sa nekoliko kolega, zatičemo u Diti gdje se vode užurbane pripreme za pokretanje proizvodnje. 

“Nakon otvaranja stečajnog postupka stvorila se prilika za pokretanje proizvodnje. Mnogo toga će zavisiti od odluke Skupštine povjerilaca, koja je zakazana za 30. juni. Međutim, očekujem da ćemo prije tog datuma pokrenuti proizvodnju“, kaže Ejub Nuhanović. 

Radnici su nakon otvaranja zakatančenih pogona i magacina pronašli sve ono što su prije tri godine ostavili. Fabriku su danonoćno čuvali i nisu dozvolili njenu devastaciju. 

“U jednom dijelu krov je prokisao i oštetio dio laboratorije i prostorije kontrole. Uspjeli smo to sanirati, a potom i pregledati većinu zatečenih gotovih proizvoda koji uopšte nisu izgubili na kvaliteti“, kaže Jasminka Delić, šefica kontrole u Diti. 

Tuzlanska Dita osnovana je prije 38 godina i za vrlo kratko vrijeme imala je brendirane proizvode koji su bili prepoznatljivi u svim jugoslovenskim republikama, ali i puno šire. 

“Mušterije još uvijek kada kupuju deterdžent za suđe prodavaču kažu: ‘Daj mi 3D’. Mi ćemo uskoro proizvesti nove količine 3D-a, učinit ćemo sve da kvalitet bude vrhunski, a samo prodaja, odnosno kupovina naših proizvoda može donijeti bolje sutra radnicima Dite”, rekla je Delić. 

Privatizacijski ugovor, mahinacije prije privatizacije i golgotu koji su proživljavali posljednjih godina, ovoga puta nisu stavljali u prvi plan. Pred Ditom je novi izazov i novi početak, a preduzeće posjeduje dovoljan broj stručnih kadrova koji u vrlo kratkom periodu mogu pokrenuti pogon za proizvodnju agresivnih proizvoda te pogon praškastog i tečnog deterdženta. 

“Otkako na policama nema proizvoda Dite mogu vam sa sigurnošću reći kako su cijene počele divljati i kako se tržište poremetilo. O kvaliteti je suludo i pričati, jer je dovoljno uporediti jedan te isti prizvod koji se prodaje u zapadnim zemljama i kod nas. Proizvodi Dite su pratili trendove, imali smo odličan kvalitet i prihvatljive cijene“, kaže Nedžad Gavranović iz sektora prodaje Dite. 

Radnici su postigli interni dogovor kako na tržište moraju izaći sa izuzetnim kvalitetom, jer samo tako mogu vratiti povjerenje kupaca i nadati se boljim vremenima. 

“Mi to možemo. Siguran sam da vrhunski proizvod možemo napraviti po prihvatljivim cijenama. Ako naše stanovništvo ne bude shvatilo da kupovinom domaćih proizvoda doprinose sebi i zajednici onda ćemo se ponovo naći u teškoj situaciji“, kaže Gavranović.

Radnici Dite kažu kako je veoma važno pronaći jakog distributera, a ako se podignu kapaciteti svakim danom će se na posao pozivati veći broj radnika.

Naposljetku radnici očekuju da će na Skupštini povjerilaca biti donesena pozitivna odluka i da će se podržati pokretanje proizvodnje. Ako bi Dita otišla u likvidaciju, navode radnici, niko od povjerilaca ne bi mogao namiriti svoja potraživanja u potpunom iznosu.

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Tagovano: (43)
Top