EkonomijaU Fokusu

Kupujete polovni automobil na bh. tržištu: Ovo su trikovi prodavača koje trebate znati

Morate biti vrlo oprezni prilikom kupovine automobila. Svake godine u Bosnu i Hercegovinu uđe oko pedeset hiljada polovnih vozila.

Na fotografijama automobila na ekranu vašeg kompjutera možete puno pročitati. Ako ih pažljivo proučite možete čak šta više uštedjeti puno novca, odlazak na drugi kraj BiH, pa i razočarenje, pišu automobili.ba.

Polovni automobili na BiH tržištu

Morate biti vrlo oprezni prilikom kupovine automobila. Svake godine u Bosnu i Hercegovinu uđe oko pedeset hiljada polovnih vozila. Prosječna dob prelazi 11 godina, no u većini oglasa dominira “bez grešaka i u savršenom su stanju”. U međuvremenu, dobro održavani automobili u Njemačkoj, Francuskoj ili Holandiji koštaju definitivno više. Razvijena mreža autocesta u razvijenim zemljama pogoduje velikoj kilometraži.

Kako se ne biste razočarali prilikom pregleda određenog automobila, vrijedno je pomno pogledati fotografije. Čak i ako su jako dobro urađeni dobra fotografija može puno reći o stanju vozila.

Što možete pročitati sa fotografija?

Obnova polovnog interijera s novim tapeciranim umecima česta je praksa ljudi koji se bave polovnim automobilima. Operacija košta samo nekoliko stotina maraka i omogućava vam da poboljšate atraktivnost unutrašnjosti vozila i privučete pažnju zainteresiranih.

U mnogim automobilima A, B, C i D segmenta, kvaliteta tvorničkih materijala veoma često nakon prelaska 100-150 hiljada kilometara nastrada Problem se uglavnom odnosi na unutrašnje obloge vrata, ručicu mjenjača, središnji naslon za ruku i obruč volana.

Da biste prikrili habanje presvlaka potrebno je samo odabrati pravi materijal. U slučaju da su sjedala kombinacija koža platno, problem je što se kožni umetak nikada neće savršeno podudarati s izvornom teksturom, a na kontaktima materijala pojavit će se vidljiva razlika.

Ako se bavimo vrhunskim automobilima, gdje ne bi trebalo doći do uštede na kvaliteti materijala, tada zamjena elemenata presvlake obično ukazuje na pokušaj skrivanja vrlo velike kilometraže određenih primjeraka.

Obratite pažnju ili napravite fotografiju čepa u prednjem braniku

Ispod čepa na prednjem braniku nalazi se navoj na koji se pričvršćuje kuka za šlepanje. Kod automobila koji nisu doživjeli transport na vučnom kamionu ili vuču, ovaj bi se element trebao dobro uklapati. Nakon godina nekorištenja ponekad zna zaglaviti i zapeći.

Međutim, ako ga korisnik često koristi, plastika se gnječi i u većini slučajeva sama otpada.

Dakle, nedostatak ili prignječenost ovog malog dijela može ukazivati ​​na nesreću ili učestalo korištenje od strane tegljača. Ovaj dio možete uvijek prodiskutovati sa prodavačem, ali imajte na umu da u ovom slučaju objašnjenje može biti puno jednostavnije. Polovni automobili koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu često dolaze na transportnim kamionima na koje se navlače pomoću kuka za šlepanje skrivenih iza prednjeg odbojnika. Ova vrsta transporta ponekad može uzrokovati pucanje čepa.

Obratite pažnju na pogrešno uklapanje dijelova karoserije

Fotografije karoserije mogu otkriti historiju popravka karoserije. Rijetko je da razlike u veličini praznina ili preklapanju pojedinih elemenata proizlaze iz pogrešaka u proizvodnji određenog modela automobila.

Lagano podignuta maska ​​ili rešetka pomaknuta za nekoliko milimetara mogu ukazivati ​​na problematično parkiranje. Ako prodavač to može dokumentirati odgovarajućom izjavom ili fotografskim materijalom, onda se može preći na sljedeću temu.

Još je gore ako počne lagati, a dijelovi ukazuju na ozbiljniju nesreću. Bilo koja nejednaka praznina, odbojnika, prednjih svjetala ili blatobrana svjedoče o jeftinom popravku. Uklanjanje nesavršenosti u budućnosti bit će povezano s znatnim troškovima (ponovno sklapanje, bojanje). Na takvim se mjestima može pojaviti i hrđa.

Obratite pažnju na fotografiju motora

Mnogo toga se može i pročitati sa fotografije motora. Motor ako nije “pripremljen” za prodaju je obično prašnjav. Razlog zabrinutosti trebao bi biti očišćen i voskiran motor. Prodavač tako može sakriti propuštanje ulja ili neke druge propuste.

Hrđa je dodatni problem. Dok se na nekoliko godina starijim automobilima već primjećuje, značajna nakupina korozije može ukazivati ​​na poplavu iz prošlost ili višemjesečno stajanje vozila na otvorenom.

Dijelovi karoserije iz drugih verzija

Postoje situacije u kojima je najlakši i najjeftiniji način prikrivanja nesreće iz prošlosti “presađivanje” dijelova sa automobila koji se nalaze na otpadima.

Ovo se odnosi na branike, poklopce za usis zraka, prednja svjetla, pragove vrata – mogu maskirati hrđu. Lakše je kupiti cijeli dio sa otpada nego profesionalno popraviti automobil u ovlaštenom servisu.

Obratite pažnju na istrošene gume

Obično se dogodi da prodavači automobila zamijene gume za nove prije prodaje vozila. Iskreno trend je upravo suprotan. Međutim, fotografija točkova može prikazati nepovoljan fenomen u obliku neravnomjerno istrošenog gazišta. Znači nevolje. U većini slučajeva javlja se potreba za dodatnim ulaganjem nakon kupovine vozila.

Ne vjerujte slijepo u servisnu knjigu

Servisna knjižica je potvrda dobrog stanja vozila. Nažalost, ovo je jedan od dokumenata koje je najlakše krivotvoriti. Iako se prvom vlasniku ponekad može vjerovati, u slučaju da automobil prolazi iz ruke u ruku povjerenje polako blijedi. Naručiti potpuno novu servisnu knjigu je vrlo jednostavno. Znači ovom prilikom vas savjetujemo da ne vjerujete slijepo servisnim knjižicama automobila koji dolaze iz inostranstva. Dakle, ako je riječ o mlađem vozilu velika je vjerovatnoća da su podaci o redovnim servisima uneseni u jedinstvenu bazu podataka. Stoga prilikom pregleda servisnje knjige obratite pažnju na pečat dijagnostičara, identičnu boju olovke. U zadnje vrijeme u oglasima često nailazimo na fotografije uredno ispunjenih servisnih knjižica.

Našli ste svoj automobil iz snova? Ne prepuštajte se emocijama!

Nemojte se pretjerano uzbuđivati ​​zbog kupovine polovnog automobila. Žurba i euforija ograničit će racionalan pristup procesu kupovine. Prije upućivanja telefonskog poziva prodavaču, pažljivo pogledajte fotografije i sve polako analizirajte.

Pored opisanih detalja, potrebno je obratiti pažnju i na neravnomjernu koroziju kočionih diskova (problemi sa čeljustima), kao i na bilo kakve nedostatke na plastici unutar vozila. Neispravna ili neuredna plastika može značiti da su npr. vrata, nadzorna ploča ili centralni greben rastavljani. To zauzvrat može otkloniti skupe električne probleme, ali i stvoriti neugodno škripanje tokom vožnje.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button