Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > KS i Općina Novi Grad: Rekonstrukcija i proširenje ulice Džemala Bijedića

KS i Općina Novi Grad: Rekonstrukcija i proširenje ulice Džemala Bijedića

Premijer Zolj je naglasio kako Vlada KS daje punu podršku realizaciji ovog izuzetno značajnog saobraćajnog infrastrukturnog projekta.

„Posebnu važnost ova saobraćajnica ima za sve stanovnike koji žive u njenoj blizini, ali njen značaj se ogleda i u činjenici da će biti omogućeno saobraćajno tranzitno povezivanje Južne longitudinale, IX tranferzale i autoputa, preko LOT-a 2C“, precizirao je premijer Zolj.

Za realizaciju ovog projekta neophodna su sredstva u iznosu od 6.500.000 KM.

„Sredstva će se planirati u bužetima naredne tri godine, koliki je ustvari rok za okončanje sanacije ove važne gradske saobraćajnice“, istakao je ministar Fišonakon potpisivanja ovog sporazuma.

Dodao je kako će Općina Novi Grad biti zadužena za izdavanje potrebne dokumentacije te provođenje procedure izbora izvođača radova, a zajednički će se riješavati svi neophodni imovinsko-pravni odnosi.

„Realizacija ovog projekta bit će jedno od važnijih rješenja pitanja saobraćajnih gužvi koje su zadnjih godina u Sarajevu sve izraženije. U isto vrijeme, ova ulica se trenutno nalazi u lošem stanju sa oštećenim kolovozom, jer nije rekonstruirana nikada od agresije na BiH pa do danas. Uz njenu rekonstrukciju, bit će izvedeno i njeno proširenje, gdje god to bude moguće, kako bi se njen kapacitet značajno povećao“, kazao je načelnik Efendić.

Zaključio je i kako će na ovaj način biti značajno unaprijeđena saobraćajna infrastruktura u ovom dijelu grada, odnosno općine Novi Grad, ali i Novo Sarajevo, čijim područjem se ona proteže.

Projektom je planirano da, umjesto sadašnje dvije, nakon rekonstrukcije ova ulica ima četiri saobraćajne trake.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top