Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Križevići kod Zvornika: Akcija pružanja medicinske pomoći u selu sa zaključanom ambulantom

Križevići kod Zvornika: Akcija pružanja medicinske pomoći u selu sa zaključanom ambulantom

Dragi slušaoci, Radio Bir vam preporučuje reportažni tonski zapis načinjen u Križevićima, Medžlis Zvornik, gdje je nedavno u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice – Ured za društvenu brigu, Fondacije Muharem Berbić i Medicinske asocijacije BIMA organizovana akcija pružanja medicinske pomoći.

Nakon pozitivnih iskustava iz Kozarca, još jedna akcija u istoj organizaciji potvrdila je ispravnost ovakavog pristupa.

Upravo su Križevići, rekli bismo, bili dobar odabir kao lokacija na kojoj je organizovana ova akcija. Islamska banka za obnovu i razvoj u Džidi, preko organizacije islamske konferencije, fond za povratak i izbjeglice je 2006. godine obnovila zgradu za ambulantu u Križevićima. Zgrada je zaključana, a ambulanta nikada nije počela sa radom.

Prema odluci skupštine opštine Zvornik, potrebno je 3000 registrovanih pacijenata da bi počela sa radom. Dio mještana liječi se u Federaciji, uglvnom u Sapni, a dio u Zvorniku.
Medžlis Zvornik je izvršio sve potrebne pripreme za organizovanje ove akcije. Nakon dolaska u Križeviće, ljekari su pristupili organizaciji rada, jer su ih čekale na stotine pacijenata.
Glavni imam medžlisa Zvornim Haris Mustajbašić je bio domaćin skupa sa ostalim kolegama imamima koji su doprinijeli da informacija o ovoj akciji dođe do što većeg broja džematlija.

Gradnja džamije u Križevićima, tačnije donjim Križevićima počela je 1988. godine. Zbog agresije nije završena. Povratkom stanovništva 1999. džemat se obnavlja i gradi džamija. Džemat ima stalnog imama. To je Mehmed ef Šahmanović.
U ovaj džemat spadaju podružnica D. Križevići, kao i zaseoci: Striježevo, Seferovići, Šib, Motovo i Potočani.

Za medicinsku asocijaciju BIMA 31. oktobar je važan datum. Prije 17 godina na taj dan su etuzijasti: medicinski radnici, simaptizeri i volonteri odlučili krenuti u realizaciju ideje pružanja besplatne mdicinske pomoći najugroženijima. Ljekari specijalisti: gineklog, pedijatar, oftamolog, internista, EKG aparat, aparat za pregled ultrazvukom, pokretna apoteka u Križevićima. Više stotina pregleda i pruženih različitih medicinskih intervencija.
Mještanku Fikretu Salihović posjetili smo u njenoj kući. Živi nadomak džamije. Bavi se stočarstvom i poljoprivredom. Kćerka Medina je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Trenutno odrađuje pripravnički staž u Sapni, inače pomaže roditeljima u svim poslovima. Svaki drugi dan iz otkupne stanice u Fikretnioj kući odlazi više od hiljadu litara mlijeka za mljekaru u Gradačcu.

Tek kada je pružena i posljednja usluga ljekari su spremili opremu i pred sami polazak, dok smo sa križevačke džamije slušali ezan za jaciju, bili smo spremni za povratak u Sarajevo. Ljekari, medicinsko osoblje, volonteri i svi iz pratnje, iako vidno umorni imali su u prsima osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. Nekome je na ovome svijetu bar za tren olakšana tegoba.

Divno iskustvo, poznanstva i prijateljstva sa članovima Medicinske asocijacije BIMA i aktivistima Fondacije Muharem Berbić ostaje kao nada za nova putovanja, jer se upravo na putovanjima upoznaje čovjek. Uz Kur'an časni i dovu povratak u svakodnevnicu činio se jednostvanijim i lakšim.

Putovanje čovjeka mijenja, a uspomena na naše divne domaćine i heroje stanovnike Križevića zapravo je najveća dobit. Ta uspomena i energija su istinsko okrepljenje. Više detalja o našoj posjeti Križevićima Medžlis Zvornik poslušajte na YouTube kanalu radija.

Za Radio Bir pripremila Alma Hadžić

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top