Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kriva je pavlaka: Ko će odgovarati za trovanje 217 djece u sarajevskim vrtićima?

Kriva je pavlaka: Ko će odgovarati za trovanje 217 djece u sarajevskim vrtićima?

Uzrok trovanja 217 mališana u JU Djeca Sarajeva, a koji su pomoć na KCUS-u zatražili zbog simptoma trovanja hranom jeste salmonela koja je pronađena u pavlaci, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

 

Ove rezultate dobivene mirkobiološkim analizama za Klix.ba je potvrdila i Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS ističući da je salmonela put do djece pronašla kroz ovaj proizvod.

Put pokvarene pavlake do djece

“Pavlaka se nalazila u svim jelima u kojima je pronađena salmonela odnosno u obroku sa tjesteninom, u legiranom špinatu ali i prilikom mazanja iste na kriške”, kazala je Balta za Klix.ba. 

No, put pokvarene pavlake i kako je ona došla do djece u JU Djeca Sarajeva odnosno da li je za sve krivo njeno skladištenje, nije poznato.

Navodno, pavlaku je Gold Mignonu dostavila treća firma a Gold Mignon je istu proslijedio JU Djeca Sarajeva. 

Gold Mignon je taj koji je dobio tender i postao dobavljač za JU Djeca Sarajeva. Dakle, za sve je odgovorno rukovodstvo firme kao i rukovodstvo JU Djeca Sarajeva. 

No, svi se čvrsto drže svojih fotelja. Naročito direktorica JU Djeca Sarajeva koja je, da osjeća minimum moralne odgovornosti, odavno trebala stupiti sa funkcije koju obavlja. Pitanje odgovornosti još uvijek ne pokreću ni Vlada KS kao ni Ministarstvo obrazovanja KS. O svemu ovome htjeli smo pitati i direktoricu JU Djece Sarajeva. No, na naše pozive nije odgovarala.

Svakako, šta se tačno dogodilo utvrdit će nadležna inspekcija ali i Tužilaštvo KS koje prikuplja svu dokumentaciju sa ciljem utvrđivanja da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela. 

Roditelji ogorčeni

Roditelji otrovane djece su itekako aktivni te su već pokrenuli peticiju za smjenu direktorice ali i inicijativu za pokretanju tužbe protiv Mirjane Jovanović Halilović. Neki od njihovih predstavnika za Klix.ba istakli su kako neće odustati od kažnjavanja odgovornih za trovanje njihove djece. 

S druge strane, sanitarna inspekcija KS stavila je van snage rješenja o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje i vrtića “Lastavica” JU “Djeca Sarajeva”. 

Odluka je došla nakon stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo po kojem su se stekli uslovi za odjavu epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo KS saopćio je da su nalazi tri uzastopne stolice uposlenika Centralne kuhinje i vrtića “Lastavica” negativni, kao i da su kontrolni brisevi ruku uposlenih, opreme, radnih površina i pribora uredni. Svako dijete koje je imalo stomačne tegobe, također, mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice, te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

“S obzirom sa de još uvijek vrši prikupljanje i obrada relevantnih podataka Zavoda za javno zdravstvo KS, koji će napraviti zvaničnu informaciju sa analizom i evaluacijiom, u ovom momentu ne možemo govoriti o mjerama koji će Inspektorat poduzeti u vezi sa ovim slučajem”, rečeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top