Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kratak put od zabave do bolnice: Petarde nisu igračke!

Kratak put od zabave do bolnice: Petarde nisu igračke!

Iako policija i ljekari konstantno upozoravaju na opasnost od nesmotrene upotrebe pirotehničkih sredstava, svjedoci smo da se svake godine u ovom periodu povećava broj osoba koje zatraže ljekarsku pomoć zbog lakših ili težih povreda zadobijenih upravo na ovaj način.

Slučaj 14-godišnjeg dječaka iz Ljubljane, koji je u ponedjeljak ostao bez obje šake igrajući se sa petardama dokazuje da igra s petardama uopće nije bezazlena. Dječak je u ponedjeljak operiran u Ljubljani, a osim što su mu ljekari morali amputirati obje ruke, zadobio je i povrede očiju, lica i sluha.

-U 70 posto slučajeva kod povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok ostalih 30 posto čine povrede u vidu opekotina očiju, usta, nosa, te oštećenja sluha – kaže za Faktor Ljerka Stanimirović, pomoćnica načelnika Centra javne bezbjednosti Doboj, iz kojeg su i ove, kao i prethodnih godina, apelirali na građane da ne nabavljaju pirotehnička sredstva od neovlaštenih osoba.

Kako nam je kazala Stanimirović, ove sedmice su na području koje pokriva CJB Doboj dvije osobe zadobile povrede od petardi, a riječ je o punoljetnoj osobi iz Dervente, te dvanaestogodišnjem djetetu iz Doboja.

Ljerka Stanimirović: Upotreba u zatvorenim prostorijama kažnjiva zakonom

– Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama, u prostorijama gdje se okuplja veći broj osoba i to od 31. januara do 14. novembra. Prema Zakonu o javnom redu i miru, upotreba takvih sredstava na mjestima koja nisu za to predviđena kažnjiva je zakonom, a predviđene kazne za fizičke osobe su od 300 do 900 maraka. Za pravne osobe su te kazne i veće i iznose od 2.000 do 6.000 maraka, podsjetila je naša sagovornica.

Na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava upozorili su i iz MUP-a Srednjobosanskog kantona. Prema riječima portparola MUP-a SBK Rusmira Prohana, iako posljednjih nekoliko godina nisu imali slučajeva ozbiljnijeg povređivanja, Uprava policije u ovom kantonu svake godine organizira kampanje , te djeluje preventivno s ciljem sprečavanja ugrožavanja sigurnosti građana, posebno djece.
To uključuje obilazak osnovnih i srednjih škola i upozoravanje učenika i njihovo upoznavanje s opasnostima koje sa sobom nosi upotreba pirotehničkih sredstava.

Rusmir Prohan: Preventivno djelovanje

-Osim preventivnog djelovanja službenici policije će na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Srednjobosanskog kantona sankcionirati prekršioce odredbi navedenog Zakona. Propisana kazne za osobe koje na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana je od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti, kaže Prohan.

I u školama na području Centra javne bezbjednosti Prijedor realiziraju edukativne aktivnosti u okviru akcije “Ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik”. Tim povodom u periodu od 26. do 30. decembra bit će održana predavanja i podijeljeni leci “Petarde nisu igračke” u školama na području općina Bosanska Dubica, Bosanski Novi, te Bosanska Kostajnica.

I iz ovog Centra su pozvali građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i petardi, kako bi predstojeće praznike proveli u veselju i bez neželjenih posljedica koje mogu nastati njihovom upotrebom.

Dječak iz Ljubljane izgubio šake

Petarde i ostala pirotehnička sredstva su, za neke ljude, neizostvani dio praznovanja. To se može tolerirati sve dok se koristi umjereno. Međutim, pojedinci često koriste pirotehnička sredstva velike eksplozivne moći, koja su prave “male bombe” i koje ugrožavaju sigurnost, kako onog ko ih koristi, tako i ostalih.

Petarda koja pukne u ruci može izazvati i težu invalidnost, odnosno gubitak prstiju. Pored toga, vrlo lako može doći do sljepoće, opekotina po licu i tijelu, te oštećenja sluha.

Faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top