Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Krajina u ozračju Kur’ana i vakifa: Hafiska dova Ahmedu Šišiću

Krajina u ozračju Kur’ana i vakifa: Hafiska dova Ahmedu Šišiću

Hafiska dova i okupljanje vakifa i prijatelja medrese “Džemaluddin-ef. Čaušević”

Već  nekoliko godina 10. aprila i Cazin su datum i mjesto dobro poznati narodu Cazinske krajine i cijelog Unsko-sanskog kantona.  Naime, tog dana Medresa  “Džemaluddin-ef. Čaušević” u Cazinu je mjesto  tradicionalnog okupljanja vakifa  i prijatelja  Medrese.  

Unazad tri godine ovaj dan dodatno biva uljepšan i hafiskom dovom jednom od njenih učenika.  Ove godine je u sklopu spomenute manifestacije proučena hafiska dova Ahmedu Šišiću, maturantu medrese “Džemaluddin-ef. Čaušević”. Ovom prigodnom programu prisustvovali su i predstavnici Unsko-sanskog kantona i općine Cazin. Sportsku dvoranu Medrese ispunili su njeni vakifi i učenici, rodbina i prijatelji mladog hafiza, te mnogi znani i neznani musafiri.  Svečanost je otvorena jednim, moglo bi se kazati, povijesnim tonskim zapisom rahmetli Alije Izetbegovića na polaganju kamena temeljca za novu zgradu medrese u Cazinu 1998. godine. Njegove riječi su duboko dirnule sve prisutne.  

Otvarajući svečanost u kojoj su spojena tri važna događaja: Dan škole, Dan vakifa i hafiska dova, direktor Medrese Salih-ef. Dervić je istakao da medresa “Džemaluddin-ef. Čaušević” ima tri vrijednosti koje brižno čuva. “Ima Reisa Džemaluddina Čauševića po kome naša škola nosi ime, rahmetli Aliju  Izetbegovića, koji je postavio kamen temeljac  za našu školu sada već davne 1998. godine i ima svoje ponosne vakife. To su vrijednosti koje s ponosom ističemo i sa kojima se dičimo,” dodao je direktor Dervić.

Čestitke mladom hafizu

Obraćajući se mnogobrojnim gostima i prijateljima Medrese muftija bihaćki  Hasan-ef. Makić je posebno istakao vrijednost medrese kao srednje škole i pozvao sve roditelje da dobro razmisle kuda poslati svoje dijete nakon osnovne škole.

Na kraju svečanosti prigodnom besjedom se obratio izaslanik reisu-l-uleme,  Razim ef. Čolić. On je rukovodstvu škole i učenicima prenio selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, ali i okupljenim vakifima i prisutnima.  Posebno je poselamio novog direktora škole prof. Saliha Dervića, kao i direktore prije njega, Enesa Ljubijankića i Rifeta Šahinovića.

“Na početku posebno čestitam ovom mladom hafizu Ahmedu i njegovoj godinu dana starijoj sestri Merjemi kojoj je hafiska dova proučena prošle godine na ovom istom mjestu. Bio sam svjedok tih predivnih trenutaka i zato sam i ove godine tu, da s vama podijelim radost ovog lijepog dana. Draga braćo, moram vam kazati da Islamsku zajednicu u ovoj godini očekuju velike reforme pa vas zato molim da ih podržite. Čuvajte svoju Islamsku zajednicu jer je ona najvažniji faktor očuvanja našeg naroda,” kazao je izaslanik reisu-l-uleme Čolić koji je potom mladom hafizu Šišiću uručio diplomu i novčanu nagradu Fonda “Bošnjaci”. Prisutni su potom čestitali mladom hafizu zašelivši mu uspjeha u daljem radu i školovanju. 

 

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top