DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Krađa u namazu

„Najgori je onaj koji krade od namaza: „Kada nepotpuno obavi ruku’ i sedždu i namaz obavlja bez potrebne skrušenosti.“ (1-238)

Porijeklo hadisa

Prenosi ga Imam Ahmed i Et-Tirmizi od Ebu Katada, Tajalisi i Ahmed od Ebu Seid El-Hudrija i Malik u „Muvettau“.

Biografija prenosioca

Ebu Seid El-Hudri je veliki poznavalac i prenosilac hadisa. Družio se sa Poslanikom i od njega je dosta naučio. Ostao je bez oca vrlo mlad, sa majkom i devet sestara. Glad je bila česta pojava u njihovoj kući. Jednom ga je majka poslala do Poslanika da zatraži pomoć. Kada je Ebu Seid došao u džamiju zatekao je Poslanika sa ashabima kojima je nešto govorio. On im se pridružio i upravo tada Alejhisselam je izgovarao ove riječi:

„Onaj ko radi i zaradit će, Allah će ga pomoći. Ko traži oprost On će mu oprostiti. Ko se trudi da obuzda svoju ljutnju Allah će mu u tome pomoći.“ Kada je Ebu Seid saslušao ove riječi vratio se kući, a Poslaniku nije ni rekao zbog čega je došao ( „El-Isabe“ 2:35)

Povod nastanka

Jednom se Poslanik obratio svojim drugovima ovim pitanjem: „Šta mislite o alkoholičaru, bludniku i kradljivcu?“ Oni su rekli: „To Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju“, a on je rekao: „Postupci tih ljudi zaslužuju kaznu, a najgori je onaj koji krade od namaza.“

Komentar

Krađa u namazu znači zapravo krađa od namaza, a to biva kada klanjač nepotpuno obavlja svoj namaz, posebno kada ne pazi na ruku’ i sedždu i ostale namaske ruknove. Takav čovjek je okarakterisan kao najveći kradljivac, jer, onaj ko potkrade namaz taj potkrada sebe, a onaj ko to čini sebi učinit će i drugome. Poznat nam je slučaj jednog sahabije kojeg je Poslanik posmatrao kada je klanjao pa ga je vraćao tri puta govoreći: „Klanjaj ponovo jer ti nisi klanjao“, a sve zbog brzine i nepotpunog obavljanja ta’dili erkana (Buharija i Muslim). O namaskoj (ne)disciplini govori se i u Kur’anu na više mjesta, na primjer:

„A teško onima koji, kad molitvu obavljaju, molitvu svoju kako treba ne izvršavaju.“

Iz rečenog se da zaključiti da je musliman dužan obavljati namaz sa puno pažnje i veoma disciplinovano.

Izvor: Povodi nastanka nekih hadisa

Autor: Mirsad Mahmutović

Za Akos.ba pripremila: Amina Brajlović

akos.ba

Povezani članci

Back to top button