Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Kosovski muftija Ternava: Imamo svetu obavezu da čuvamo domovinu kao oči u glavi

Kosovski muftija Ternava: Imamo svetu obavezu da čuvamo domovinu kao oči u glavi

Kosovski muftija je u Bbjramskoj poruci kazao da moramo biti iskreni prema onomo što se dešava u nekim zemljama u svetu, kao što su rat, teror i ubistva, kako se to ne bi odrazilo i na Kosovo

 

 – U svim džamijama Kosova muslimanski vernici su jutros u velikom broju sa početkom u 5,48 sati klanjali bajramski namaz. Centralna manifestacija je održana u Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini, gde je pred oko 1.000 vernika namaz predvodio Sabri efendija Bajgora, glavni imam Islamske zajednice Kosova, prenosi Anadolu Agency.

Bajramsku hutbu održao je kosovski muftija Naim efendija Ternava, koji je poručio da je danas širom sveta praznik, jer su vernici završili post, obavezu svih muslimana, kojom su očistili svoje duše.

Kosovski muftija je istakao da je poruka ramazana da ljudi treba da čine dobra dela, da budu solidarni i da se poštuju međusobno. On je pozvao na pružanje pomoći onima kojima je potrebna, na poštovanje roditelja i staranje o starima koji su sami. Post je, kazao je on, omogućio svim postačima da shvate vrednost hrane i pića, osetivši glad i žeđ, i da shvate one koji nemaju.

Kosovski muftija je poručio i da nema ničeg važnijeg u jednom društvu od posvećenosti svih za bezbednost, mir, harmoniju i poštovanje jednih prema drugima.

“Moramo biti iskreni prema onome što se dešava u nekim zemljama u svetu, kao što su rat, teror i ubistva, kako se to ne bi odrazilo i na našu zemlju. Imamo svetu obavezu da čuvamo našu domovinu kao oči u glavi”, poručio je muftija.

On je istakao da se “ne sme ni po koju cenu dozvoliti da neko u našu zemlju unese nesigurnost i bratoubistvo među nama”.

“Sa ovog svetog mesta i punom snagom srca, duše i naših reči, još jednom potvrđujemo posvećenost Islamske zajednice Republike Kosovo i muslimanskih vernika da smo protiv svakog ekstremizma i protiv svakog terorizma u ime vere. Samo ujedinjeni, s ciljem odbrane naše domovine, na vreme ćemo sprečiti svaki pokušaj destabilizacije našeg društva, od bilo koga, bezbednost i interas domovine, jer u suprotnom nismo izvršili amanet od Velikog Boga”, naglasio je muftija.

U svojoj bajramskoj poruci, muftija Ternava je kazao da se danas “molimo Bogu da naša zemlja bude sigurna i da čuva ovu zemlju od zločinaca”.

Na kraju svoje hutbe on je poželeo srećan Bajram svima koji su na Kosovu i onima van njega.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top