Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Kosovo: Otvoren prvi dio autoputa Priština-Skopje u dužini od 20 km

Kosovo: Otvoren prvi dio autoputa Priština-Skopje u dužini od 20 km

   Na Kosovu je danas održana ceremonija otvaranja prvih 20 kilometara autoputa “Arben Xhaferi”, koji će povezivati Prištinu i Skoplje, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorena dionica se proteže od uključenja na autoput “Ibrahim Rugova” kod Prištine do sela Babush, kraj Uroševca.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je tom prilikom čestitao građanima Kosova na ovom infrastrukturnom projektu kojim će biti omogućeno bolje kretanje ljudi i robe, što će doprineti ekonomskom razvoju zemlje.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli ocjenio je da je ovaj autoput osnova velike ekonomske transformacije koju će Kosovo imati.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je danas otvorena dionica jako važan dio novog autoputa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva infrastrukture, prvi dio autoputa “Arber Xhaferi” projektovan je prema transevropskim standardima i maksimalno dozvoljena brzina vožnje je 120 kilometara na sat.

Duž ovog dijela autoputa su urađena dva čvora za povezivanje na relacijama Lipljan – Šimlje, te Priština – Hani i Elezi (Đeneral Jankoić). Izgrađeno je i osam nadvožnjaka i sedam podvožnjaka, kao i parallni putevi s ciljem kretanja građana koji žive u zonama oko autoputa.

Prema planu gradnje do kraja 2017. očekuje se završetak još 42 kilometara autoputa “Arben Xhaferi”, dok će cijeli autoput biti dugačak oko 60 kilometara.

Taj autoput, isto kao i prvi “Ibrahim Rugova” koji spaja Kosovo sa Albanijom, gradi američko-turska kompanija Bechtel&Enka.

Na ceremoniji su osim predsjednika Kosova Thacija, premijer Kosova Mustafe, te predsjednika Skupštine Kosova Veselija, prisustvovali i  ministar infrastrukture Kosova Lutfi Zharku, ambasadorka Turske na Kosovu Kivilcim Kilic, zamjenica ambasadora SAD-a na Kosovu Colleen Hyland i mnoge druge ličnosti iz politike i građani.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top