Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Kosovo: 860 vjernika otputovalo na hadž

Kosovo: 860 vjernika otputovalo na hadž

U organizaciji Islamske zajednice Kosova sinoć je na hadž krenula prva grupa od ukupno 860 Kosovara koji će ove godine obaviti jednu od pet vjerskih obaveza muslimaskih vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Njih su sa aerodroma “Adem Jashari”, kraj Prištine, ispratili članovi porodica i predstavnici Islamske zajednice Kosova. Oni su podijeljeni u četiri grupe i svi će otputovati unutar 24 sata, a tokom boravka u Saudijskoj Arabiji posjetiće Meku i Medinu.

Bračni par Bekolli iz Podujeva, koji živi više od 20 godina u Njemačkoj, po prvi put ide na hadž.
“Putujemo na hadž, da nam Allah prihvati. Mi smo na Umri bili u januaru, znamo kako je. Daj Bože da sve Kosovare i porodicu zateknemo dobro i da mi završimo i da nam Allah primi”, kaže Rabije.
Njen suprug Shemsi kaže da se nada da će uz pomoć Allaha ovaj izazov uspešno ispuniti.
“Mi smo bili tamo i znamo kako je. To je osjećaj koji se ne može opisati kada se neočekivano prikaže Kaba, neopisivo je. Samo onaj koji je doživio može znati”, navodi Shemsi.

Mehdi Havolli iz Prištine po 15. put za redom kreće na hadž, a bio je i dva puta na Umri. Ove godine putuje sa suprugom Magbulom, kojoj je ovo četvrti hadž u životu.
”Veliko je zadovoljstvo. To je mjesto gde se okupi šest miliona ljudi, da ne kažem i više. Zadovoljstvo je da posjetiš Meku, Medinu, Arafat. Ne mogu da opišem kakvo je zadovoljstvo tamo“, kaže Havolli.

Na čelu Kosovara je kosovski muftija, Naim Trnava kome je ovo peti put da ide na hadž.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

”Islamska zajednica Kosova ima gotovo 50. godišnje iskustvo i sve pripreme su izvršene. Tamo imamo i našeg predstavnika, koji će nas čekati. Avion je već sletio i nadamo se da će sve ići srećno i dobro“, kaže muftija.

U kosovskoj delegaciji na hadžu će biti 32 ljudi određenih za vođe i sedam ljekara. Ovogodišnji najmlađi budući hadžija je dječak od šest godina, dok najstariji ima 87 godina. Na hadž putuje i 287 žena. Cijena odlaska na hadž iznosi 3.400 eura, što je isto kao i predhodnih godina.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top