Vijesti iz zemlje

Korištenje sintagme “islamski terorizam” u saopćenju HNS-a je namjerna provokacija

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini osudila je saopćenje Udruženja građana “Hrvatski narodni sabor” kojim se teroristički napadi u Francuskoj pokušavaju povezati sa Bosnom i Hercegovinom.

U saopćenju koje je objavio Ured za odnose sa javnošću Rijaseta IZ se kaže kako je teško naći razumno objašnjenje za ovakve konstrukcije i kako saopćenje HNS-a ustvari otkriva stvarne namjere nosilaca retrogradnih i antievropskih politika na ovim prostorima, te da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može olahko preko njih prijeći.

– Oni koji su izrekli ove klevete na račun naše vjere i naroda trebaju znati da smo ih čuli – kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta.

Dodaje se da je bilo kakav oblik generalizacije neprihvatljiv, kao i bezuspješni pokušaji prekrajanja historije i pred međunarodnim sudovima utvrđenih istina o karakteru rata u bivšoj Jugoslaviji.

– Bošnjaci nemaju potrebu nikome dokazivati svoje evropejstvo, niti svoj odnos prema islamu. Oni su i kao Bošnjaci i kao muslimani samosvjestan narod i niko ih, ni sa Zapada ni sa Istoka, neće učiti ni evropskim ni islamskim vrijednostima. Korištenje sintagme “islamski terorizam” u saopćenju HNS razumijevamo kao namjernu provokaciju. Jer, kao što je ovim povodom izjavio i Papa Franjo, neprihvatljivo je povezivanje islama ili bilo koje religije s nasiljem ili sa postupcima male skupine ekstremista  – navodi se u saopćenju.

Ocjenjuje se kako je problem terorizma i nasilnog ekstremizma globalni izazov i od njegovog zla nije pošteđena nijedna država, niti društvo, čemu je najbolji dokaz nedavni teroristički napad u Zagrebu.

– Muslimani su najveće žrtve globalnog terorizma i zato će se Islamska zajednica boriti protiv svih oblika ekstremizma u nadi da će i u drugim vjerskim i nacionalnim skupinama nadvladati one snage koje ne promovišu nepovjerenje, sukobe i mržnju – navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button