Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Koridor Vc: Radovi na izgradnji vijadukta u Perinom Hanu teku po planu

Koridor Vc: Radovi na izgradnji vijadukta u Perinom Hanu teku po planu

Na prvoj dionici zeničke obilaznice na Koridoru Vc na izgradnji vijadukta Perin Han i mosta u Drivuši radovi teku po planu, a problem koji može dovesti do zaustavljanja radova na vijaduktu je plinovod koji je u nadležnosti druge firme, kaže Mario Čupić, kordinator gradnje ovog LOT-a.

Radi se o jednoj od najkompleksnijih dionica na cijelom A1 autoputu, koja uključuje izgradnju vijadukta Perin Han i mosta u Drivuši. Oba objekta sastoje se od po dvije trake pa će to na kraju biti četiri mosta.

„Ovaj LOT uključuje izgradnju vijadukta sa dvije trake i most Drivuša isto tako sa dvije trake, to su dva mosta ukupne dužine traka oko 2 km. Ova dionica je dužine 2.3 km„ ističe Čupić.

„Imamo riješenu stvar sa lokalnom zajednicom što se tiče ekspoprijacije lokalnih vodovoda, kad naiđemo na problem mi ga riješavamo. Brzina radova vezana je za tehnologiju gradnje gdje se u našem slučaju gradnje vijadukta gradi deset raspona, jedan po jedan, a to bi trebalo biti završeno iduće godine“, dodaje Čupić

Projektom je predviđena sanacija i asfaltiranje svih lokalnih saobraćajnica na samom kraju radova koje su pretrpjele štetu prilikom izgradnje autoputa.  

Rok izgradnje dionice je 30 mjeseci, a finansira se iz sredstava osiguranih od strane Kuvajstkog fonda za arapski ekonomski razvoj. Izgradnju i nadzor radova vrše domaće kompanije Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo.

Za Akos.ba piše: Abdullah Kozlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top