Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Korak za historiju: Osnovci olimpijskog Sarajeva uče skijati u okviru obaveznog nastavnog programa

Realizacija projekta „Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započela je danas i trajat će narednih šest sedmica.

Korak za historiju: Osnovci olimpijskog Sarajeva uče skijati u okviru obaveznog nastavnog programa

Planirano je da u ovom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Đacima je obezbjeđena oprema za skijanje, prijevoz i ski karte, a ovisno o vremenskim prilikama oni će skijati na Malom i Velikom polju na Igmanu.

„Naše sarajevske planine su oduvijek bile među najljepšim skijalištima u svijetu, pa onda i ne čudi činjenica da su 1984.godine Zimske olimpijske igre održane upravo u našem gradu”, rekao je ministar Kazazović.

Po riječima ministra, ovo je vrlo značajan projekt jer se konačno po prvi put ukazala prilika da našim školarcima omogućimo sve što im je potrebno da nauče skijati, i to u periodu kad smo im uveli i treći čas Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Također, kako bi učenicima olakšali da savladaju tehnike skijanja, pripremljen je priručnik pod nazivom “Skijanje za djecu”, koji daje jasne i kratke upute, kao i savjete za kvalitenije i efikasnije skijanje na planinama. On je ujedno i poklon svim dječacima i djevojčicama koji uče skijati.

Na planinama će svakodnevno boraviti oko 700 učenika, koji će sa nastavnicima i instruktorima skijanja učiti osnove ovog zimskog sporta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com