Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Korak bliže ka rješavanju pitanja vodosnabdijevanja stanovnika općine Visoko

Korak bliže ka rješavanju pitanja vodosnabdijevanja stanovnika općine Visoko

Vijeće ministara BiH na 56. sjednici održanoj 18.05.2016.godine prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 4,5 miliona eura, a u vezi sa projektom vodosnabdijevanja Općine Visoko.

Cilj projekta je proširenje i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže. Na ovaj način bit će riješeno vodosnabdijevanje za oko 12.000 građana Visokog u naseljima Čekrekčije, Kula Banjer, Gračanica, Moštre i Porječani, a korist od projekta imat će i ostali stanovnici ove općine kroz rekonstrukciju gradske vodovodne mreže.

Rok oplate zajma je 15 godina, uključujući i tri godine grace perioda uz povoljnu EURIBOR kamatu.

Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Vijeću ministara BiH Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Ovoj inicijativi prethodila je Prethodna saglasnost Općinskog vijeća Visoko o kreditnom zaduženju, kao i Zaključak Vlade FBiH kojim podržava kreditno zaduženje Općine Visoko kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat vodosnabdijevanja na području općine Visoko zajedno sa informacijom o kreditu EBRD-a.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top