Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Koordinacija bošnjačkih NVO: Institucija Reisu-l-uleme je vrijedna poštovanja

Koordinacija bošnjačkih NVO: Institucija Reisu-l-uleme je vrijedna poštovanja

Povodom napada na instituciju Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a u vezi izdavanja fetve u znak saosjećanja sa žrtvama terorističkog napada u Parizu i uputstva da se pomjeri učenje ezana za podne namaz (molitvu) za pet minuta, Koordinacija bošnjačkih NVO izdaje saopćenje za javnost.

Kao članovi Koordinacije bošnjačkih NVO zatečeni smo i iznenađeni napadima koji su usmjereni na krovnu vjersku instituciju muslimana Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore, odnosno na njenog poglavara Reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića.

Smatramo da Reisu-l-ulema ima pravo i obavezu da digne svoj glas protiv terora i nasilja ali i da stane u zaštitu islama ma odakle ti napadi dolazili. Upravo na način kako je to nedavno učinio kada je napisao pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu braneći islam i njegove vrijednosti, ali i kada je osudio nasilje nad stanovnicima Egipta od strane diktatorskog režima, pa i kada je mnogo puta ranije, odlučno, hrabro i dostojanstveno, stao na stranu odbrane islama i muslimana bilo da je riječ o vanjskim ili unutarnjim napadima.  Stoga, sve napade i uvrede koje su ovih dana izrečene i napisane protiv Reisu-l-uleme smatramo neprimjerenim i nedopustivim. Takve vulgarne i drske uvrede koje se kose sa osnovnim normama etičnosti i lijepog ponašanja, a pogotovo sa normama islamskog ponašanja, atakuju na ličnost i moralni integritet uvaženog Reisu-l-uleme. Isti su nedopustivi jer proizvode smutnju među muslimanima Bosne i Hercegovine, dovode u pitanje autoritet Islamske zajednice, udaraju na naše vjersko i nacionalno jedinstvo i produbljuju postojeću krizu koja odgovara jedino neprijateljima Bošnjaka i domovine Bosne i Hercegovine. 

Želimo poručiti svim Bošnjacima muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, da, bez obzira na stanovita razilaženja u nekim vjerskim pitanjima, posebno ona iz domena tumačenja islama, ne smijemo sebe dovesti u situaciju da jedni druge anatemišemo, proglašavamo nevjernicima, vrijeđamo, a posebno nas ne smije navesti da dovodimo u pitanje autoritet Islamske zajednice i njenih predvodnika, jer to vodi haosu koji nikome ne može donijeti ništa dobro. Također, uz izražavanje pune podrške Islamskoj zajednici i njenom vođstvu, želimo ih i ovim putem pozvati da nastave i ustraju u svojim plemenitim nastojanjima zbijanja redova Bošnjaka i da, kao i od sada, na vrijeme osude i osujete sve pokušaje razbijanja, isključivosti i ekstremizma bez obzira od koga dolazili.

Koordinacija bošnjačkih NVO

Srebrenica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top