Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kontekstualizacija halala u prilogu RTRS sa drugim temama je potpuno neprimjerena

Kontekstualizacija halala u prilogu RTRS sa drugim temama je potpuno neprimjerena

Povodom priloga RTRS o primjeni principa halala u proizvodnim pogonima kompanije Agro Holding u Prijedoru (Skandalozno: U Mesnoj industriji “IMPRO“ nema mjesta za spomen-ploču srpskim borcima, 23. maj 2017, Dnevnik 2) kojeg su prenijeli i drugi mediji, Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini obavještava da je kompanija Agro Holding implementirala zahtjeve Halal standarda u svom proizvodnom pogonu u Prijedoru, ranije Mesnoj industriji IMPRO, kako bi ispunila očekivanja kupaca i zadovoljila zahtjeve domaćeg i međunarodnog tržišta.

Kako je poznato, za plasman proizvoda na pojedina tržišta proizvođači moraju posjedovati halal certifikat, odnosno, uskladiti svoju proizvodnju sa nizom standarda koji u prvom redu osiguravaju visoki nivo higijene, zdravstvene ispravnosti i sigurnosti proizvoda. U dodatku, obavezno je osigurati adekvatan sistem sljedljivosti, te osigurati da se klanje životinja obavi u skladu sa odgovarajućim propisima koji su definirani međunarodnim halal standardima.

Primjena halala u proizvodnji u Bosni i Hercegovini je regulisana Halal standardom BAS 1049:2010, koji je registriran kod Instituta za standardizaciju BiH. Ovaj standard je utemeljen na međunarodnom vodiču za halal i omogućava bh. kompanijama da nesmetano izvoze svoje halal proizvode širom svijeta. Bosanskohercegovački halal standard se primjenjuje u cijelom regionu (Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori) i istovjetan je sa standardima koji se primjenjuju u svim zemljama Evropske unije, Amerike, Australije i drugdje. Halal standard precizira način primjene odgovarajućih tehnika i procedura, te ne zahtijeva obavljanje rituala ili vjerskih obreda prilikom obavljanja određenih poslova. Izuzetno, obavezno je da samo osoba koja obavlja čin klanja izgovori određene riječi. Za sve druge poslove potrebno je da zaposlene osobe ispunjavaju odgovarajuće stručne kriterije, a nikako nisu uslovljeni vjerskom ili nacionalnom pripadnošću.

Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini poduzima različite aktivnosti s ciljem da javnosti vjerodostojno prezentira sve značajne aspekte halala i na taj način bude od koristi konzumentima, privredi i ukupnoj našoj ekonomiji. U proteklih 11 godina ostvareni su značajni rezultati i halal je u velikoj mjeri doprinio podizanju kvaliteta i izvozne konkurentnosti proizvoda bh. kompanija. Rad Agencije je usklađen sa međunarodnim ISO standardima, a baziran je na principima profesionalizma, nepristrasnosti, otvorenosti i javnosti rada. Istovjetne principe poštuju i sve halal certificirane kompanije, tako da se svakoj zainteresiranoj stranci omogućava da neposredno obavi uvid u način rada i primjenu kako nacionalnih propisa, tako i međunarodnih standarda.

Kontekstualizacija halala i halal proizvodnje sa drugim temama je potpuno neprimjerena, a navodi o „obredima i molitvama“, „klanjanju“ i sličnom, rezultat su nepoznavanja propisa o halalu ili zlonamjerne interpretacije. Shodno navedenom, očekujemo da, u skladu sa profesionalnim standardima, mediji kritički preispitaju i provjere navode sagovornika prije objavljivanja priloga i tekstova. Agencija za certificiranje halal kvalitete i halal certificirani proizvođači su uvijek bili otvoreni za svaki oblik dobronamjerne i profesionalne saradnje, stoji u saopćenju Agencije.

Sporni video prilog:

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top