Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Konjic prvi put obilježio Svjetski dan hidžaba

Konjic prvi put obilježio Svjetski dan hidžaba

U Konjicu je danas, povodom 1. februara, Svjetskog dana hidžaba, organizovana mirna šetnja pod motom “Ja imam pravo-hidžab je moj izbor”, u organizaciji Volontera i prijatelja konjičke regije, te Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Okupljanje učesnika počelo je u 13.00 sati ispred Trga državnosti “Alija Izetbegović”, gdje su Konjičani na taj način skrenuli pažnju na pravo nošenja hidžaba.
Ovu akciju je inicirala osamnaestogodišnja učenica Karađoz-begove medrese u Mostaru i članica Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” Muamera Tabak, koja je kazala da nije mogla ostati nijema na odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te je osjetila obavezu da podrži sve žene koje nose hidžab.

Ammar Lavić, predsjednik Omladinskog kruga MIZ Konjic govorio je o stavu ove institucije prema sve većem diskriminatorskom odnosu kojem su izložene žene koje nose hidžab i smatra da je omladina ta koja mora prva reagovati i izraziti nezadovoljstvo, te na taj način izvršiti pritisak kako je i dozvoljeno u demokratskoj državi.

Podsjećamo, 1. februar je proglašen Svjetskim danom hidžaba i prvi put obilježen je 2013. godine, na prijedlog Nazma Khani iz Njujorka, kako bi podstakla nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Ovakva akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumjevanja i rušenja predrasuda i kontraverzi koje se vežu za hidžab koji je prvenstveno izbor muslimanke.

Volonteri i prijatelji konjičke regije zajedno sa Omladinskim krugom MIZ Konjic, zahvaljuju svim ženama i muškarcima koji su danas svojom podrškom dali doprinos obilježavanju ovog dana u Konjicu i aktivno se uključili u borbu za vjersku toleranciju i razumijevanje.

Ističemo, da ova akcija koja ima globalne razmjere, ima za cilj da promijeni predrasude koje vladaju u svijetu prema ženama koje nose hidžab/mahramu jer širi univerzalne poruke da svako ima pravo na vlastiti izbor, slobodu vjere i načina izražavanja, saopćili su organizatori.

Fotogaleriju sa događaja možete pogledati ovdje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com