Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Konferencija za medije Muftijstva sarajevskog: Predramazanske aktivnosti Mreže mladih

Konferencija za medije Muftijstva sarajevskog: Predramazanske aktivnosti Mreže mladih

Povod Konferencija za medije je prezentacija „Mreže mladih Muftijstva sarajevskog“ i predramazanskih aktivnosti „Mreže mladih“, a novinarima će s obratiti muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, pomoćnik muftije za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić, koordinator Mreže mladih Miralem Babajić, Rijad Delić iz programskog tima Mreže mladih i predstavnica Mreže mladih Almedina Karkelja.

Tri su osnovne aktivnosti «Mreže mladih». Prva aktivnost jesu poruke univerzalnih vrijednosti, koje će se prezentirati javnosti putem medija, bilborda, društvenih mreža, kraćih video klipova i sl. Druga aktivnost jeste više od 200 ekološki akcija na Dan džamija (7. maj), kada će mladi čistiti džamije, brojne parkove, naselja, korita rijeka, i sl. Treća aktivnost jeste humanitarni rad i različite socijalne aktivnosti, koje uključuju posjete bolnicama, staračkim domovima, siromašnim i iznemoglim, kao i organiziranje brojnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, posjeta povratnicima, itd.

Početkom godine Muftijstvo sarajevsko je pokrenulo projekat „Mreže mladih“ s ciljem uvezivanja mladih kao i koordinacija njihovih aktivnosti u svim džematima na svom području. Nakon samo nekoliko mjeseci formirana je velika i snažna Mreža koja danas broji 500 koordinatora i nekoliko hiljada mladih uzrasta od 15. do 25. godina.

U ovoj prvoj fazi „Mreže mladih“, koja već sada postaje važan dio sistema Islamske zajednice, uključuno je 250 džemata, dok će se u narednoj fazi u „Mrežu mladih“ uključiti i svih 1400 džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kao i svi džemati bošnjačke dijaspore. Koncept „Mreže mladih“ na prijedlog Rijaseta Islamske zajednice preuzimaju i druga muftijstva kao i mešihati Islamske zajednice izvan Bosne i Hercegovine.

U protekla tri mjeseca na području 16 općina Muftiluka sarajevskog organizirane su brojne radionice s mladima. Sve radionice bile su koordinirane, u istom vremenu, s identičnim zadacima i ciljevima. Rezultati radionica bit će implementirani u narednom predramazanskom periodu.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju konferenciji za medije.

Za više informacija kontakt osoba je Rijad Delić, sekretar Muftijstva, 061/423-749.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top