Vijesti iz svijeta

Konferencija u Podgorici: Nazivanje poslanika Muhammeda prorokom je uvreda

Ubistvo novinara “Charlie Hebdoa” u Parizu djelo je terorista, a ne islamista, poručeno je danas sa konferencije u Podgorici, koju je povodom dešavanja u Parizu, organizovala Bošnjačka demokratska zajednica Crne Gore.

 

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali poslanici crnogorskog parlamenta Džavid Šabović i Azra Jasavić, kao i Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost, su osudili zločin u redakciji “Charlie Hebdoa”. Pozvali su crnogorske medije da ubuduće ne koriste termine koji teroriste dovode u vezu sa Islamom.

“Najoštrije osuđujem čin koji se desio u Parizu. To ne samo da nije način, nego je to nešto što se u islamu ne propagira, naprotiv, to se najstrožije zabranjuje. Kada ovo kažem mislim na sijaset ajeta, gdje nas niko ne uči da ubijamo, već suprotno. Danas posebno kod novinara ovdje, koji su to čuli od novinara sa Zapada, često čujemo termin prorok Muhammed. Ja ne očekujem da poslanika Muhammeda oslovljavate i doživljavate kao ja, ali u islamu, gdje se proricanje, gatanje, igranje strelicama najstrožije zabranjuje, nazvati poslanika te religije prorokom, ne samo da nije na mjestu, već je i uvreda”, kazao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović.

 

On ističe da se koriste još neki termini koji muslimane i pripadnike islama povezuju sa teroristima.

“Od napada na tornjeve blizance u New Yorku, i zbog osnovane sumnje da iza tog napada stoje neke arapske organizacije, poveden je i traje i danas rat u Afganistanu i Iraku. Od tog trenutka je počeo da se koristi termin islamski terorizam, koji je navodno trebao da zamijeni do tada korištene termine islamski fundamentalizam i islamski radikalizam. Pošto je neko ko takve termine poznaje dobro rekao da termin fundamentalizam nije ništa negativno, ja bih volio da budem islamski fundamentalista. Radikalizam je nešto što ja osuđujem, i protiv sam toga. Od toga dana čitava jedna religija nosi jedan pečat”, istakao je Šabović.

Objašnjavajući da se ni jedan zločin ne može stavljati u istu ravan sa vjerom i religijom, Šabović je naveo primjer genocida u Srebrenici.

“U tada navodno zaštićenoj zoni, od strane UN-a, kada su srpske vojne snage izvršile zločin ili genocid, tamo se osnovano nije sumnjalo ko je to uradio, znalo se ko je. Ali nikome nije palo na pamet da kaže da je to hrišćanski terorizam, ili pravoslavni terorizam, ili srpski terorizam, jer bi to bilo van pameti. Takođe, u zadnje vrijeme čujemo termine islamisti. Šta su to islamisti? Šta je to džihad? Džihad je vrsta rata, ali najveći stepen džihada je borba sa samim sobom, da pobijedimo ono što je loše u nama”, rekao je Šabović na današnjoj konferenciji.

 

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić takođe je osudila ubistvo novinara u Parizu.

“Osuđujem ubijanje novinara u Parizu. Želim da uputim jasnu poruku da to nisu učinili islamisti, već su to uradili teroristi. Želim da uputim apel crnogorskim medijima da prave razliku između terorista i bilo koje religije. Ne prihvatam da postoji pojam islamski terorista, to je za mene neprihvatljivo”, jasno je poručila Jasavić.

Komentarišući karikature koje je francuski list “Charlie Hebdo” objavljivao u svojim izdanjima, gdje se između ostalog pojavila i karikatura poslanika Muhammeda, Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost je kazao da sloboda znači da se mi žrtvujemo za drugog.

“Jedna stvar koja je zajednička između terorista i novinara koji su stradali na jedan mučan način jeste samovolja. Kao što pisac kaže, samovolja predstavlja zadovoljstvo, ali ona i teži ka zlu. Zašto samovolja? Pa iz razloga jer su novinari iz ‘Charlie Hebdoa’ radili nešto što se ne smije raditi, karikirali su nešto što se ne karikira. S religiozne tačke gledano, vjera islam negira ikonu, jer to smatra činom idolatrije. A tek kakav je stav islama prema karikaturi?”, rekao je Jovović.

 

Akos.bA/AA

Povezani članci

Back to top button