fbpx
Vijesti iz svijeta

Konferencija o ulozi žena u razvoju zemalja OIC: Intenzivirati saradnju i ojačati poziciju žene u društvu

Ministrica socijalne politike i porodičnih pitanja Republike Turske Fatma Betul Sayan Kaya izjavila je da sve zemlje imaju i slične i pojedinačne probleme, ali da je cilj svih isti, a to je da se ojača pozicija žene u društvu i da isto kao i muškarci mogu ostvarivati svoja prava i slobode, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu se održava Ministarska konferencija o ulozi žena u razvoju zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), a u izjavi za medije turska ministrica socijalne politike izrazila je nadu da će tokom dvodnevnih sastanaka biti osnovano Vijeće žena pri OIC-u, a što je bio prijedlog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Na stručnim sastancima smo već razgovarali o strukturi Vijeća žena. Njega bi činile po tri izabrane članice iz tri regije OIC-a i to Azije, Afrike i arapskog svijeta. Turska će prva predsjedavati Vijećem i sjedište će biti u Istanbulu. Godišnje će Vijeće zasjedati dva puta, ali stalno provoditi različite aktivnosti i nuditi rješenja OIC-u u vezi sa rješavanjem problema sa kojima se žene suočavaju. Nadamo se da će to biti Vijeće koje će na najbolji način predstavljati muslimanke u cijelom svijetu, a posebo zapadnim medijima, Evropi i Americi“, kazala je Kaya.

Kazala je da je na Konferenciji raspravljano o problemima muslimanki u svijetu, a da je na tu temu održan i poseban panel koji je vodila Esra Albayrak, kćerka turskog predsjednika Erdogana.

Naglasivši da je obrazovanje ključ rješavanja problema sa kojima se žene islamskog svijeta suočavaju, Kaya je kazala da su u Turskoj oko 45 posto studenata žene i da je i zbog niza drugih prednosti upravo ta zemlja u očima svih drugih zemalja regije.

Nakon glavne sesije, kojoj će prisustvovati i turski predsjednik Erdogan, učesnicima Ministarske konferencije u Istanbulu će biti prikazan dokumentarac i otvorena izložba fotografija o heroinama koje su učestvovale u sprečavanju pokušaja vojnog udara kojeg je 15. jula u Turskoj izvela teroristička organizacija FETO.

Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button