Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Komemoracija Muhammadu Aliju u Sarajevu: Pamtiti ga kao borca za ljudska prava i velikog sportistu

Komemoracija Muhammadu Aliju u Sarajevu: Pamtiti ga kao borca za ljudska prava i velikog sportistu

On je čovjek koji je pored boksa i svih svojih sjajnih rezutlata, svojim sjajnim borbma ostavio i jedan poseban dojam u svijetu kao čovjeka borca koji je pokušao da promijeni svijet, rekao je Baluković

Muhammad Ali je bio veliki borac za ljudska prava koji je svoju slavu koristio kako se bi se suprotstavio besmislenim ratovima. Građani BiH bi ga trebali pamtiti po bezrezervnoj podršci tokom rata od 1992. do 1995. godine, istaknuto je na komemoraciji velikom sportisti i humanisti koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad u saradnji sa Bokserskim klubom Novi Grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničari na komemoraciji bili su novinar Vehid Gunić, autor knjige o Muhammadu Aliju, zatim bivši sportski komentator Kemal Baluković i nekadašnji bokser Almedin Fetahović, osvajač prve zlatne medalje za BiH na Mediteranskim igrama u Francuskoj 1993. godine.

“Ovo je jedinstven događaj ne samo u BiH, nego i u regionu. Lijepo je što su se Općina i Bokserski klub Novi Grad sjetili da održe ovaj omaž Muhammadu Aliju, sigurno najvećem bokseru svih vremena. On je čovjek koji je pored boksa i svih svojih sjajnih rezutlata, svojim sjajnim borbama ostavio i jedan poseban dojam u svijetu kao čovjeka borca koji je pokušao promijeniti svijet. Njegova borba je krenula u Americi gdje se borio protiv rasizma. Kasnije je bio jedan od najvećih boraca protiv ugnjetavanja ljudi i rata. Tome treba dodati da je u Ujedinjenim nacijama prisustvovao proglašenju članstva BiH u ovoj organizaciji. Tim je, svojim prisustvom, dao veliki doprinos našoj zemlje. Zato ga BiH i po tome treba pamtiti”, rekao je Baluković, te dodao da je svaka njegova borba tokom karijere bila spektakl za sebe.

Prema Balukovićevom mišljenju, najbolji Alijev meč je bio u Manili protiv Joe Fraizera kada je poražen u 15. rundi.

Fetahović je istakao da je Ali bio inspiracija ne samo bokserima u BiH, nego i u cijelom svijetu.

“Želimo odati počast najvećem bokseru svih vremena i da o Aliju kažemo koju riječ kao o izvanrednom sportisti, koji je obilježio cijeli prošli vijek i bokserski sport. Uz to je obilježio i vjeru u islam u Americi gdje ima svega i svačega, i na taj se način zaštitio od svih poroka. Ali je svim bokserima svijeta, bez obzira na vjeru i naciju, mnogo značio. U njemu su svi vidjeli uzor i ličnost koju treba pratiti, te da pokušamo da pokušamo ostvariti dostignuća približno njegovim, te da budemo na putu koji nam je on pokazao”, kazao je Fetahović.

Tokom komemoracije prikazani su i inserti iz nekih od najpoznatijih i najvažnijih borbi tokom Alijeve bokserske karijere, a prisutne je pozdravio Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitaliziran zbog respiratornih problema preminuo je 3. juna u 74. godini u bolnici u Phoenixu.

Od početaka karijere pokazivao je izniman talenat za boks. Praktikovao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.

U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonnyja Listona.

Tokom svoje karijere je u 61 meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr. je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

AKos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top