Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kome smetaju turske investicije

Kome smetaju turske investicije

Turski novac dobrodošao je u Višegradu, a Turska protiv koje se bune u Doboju postoji samo u ideologiji koja je u crno zavila Bosnu devedesetih.

Piše: Andrej Nikolaidis

Hiljadu i po ljudi okupilo se ove sedmice u gradskom parku u Doboju, da tamo glasno protestvuje.

Šta je to najedilo čestite Dobojčane? To što posla nema, para nema? Bezakonje, nepravda? Ili možda neki neriješen komunalni problem, koji im godinama zagorčava život?

Ma ne. Navikao je naš čovjek da trpi, ne buni se on za svaku sitnicu. Da nije tako, život bi mu prolazio u buni, a ne u trpljenju. A šta sve naš čovjek može istrpjeti! Skoro kao ‘švecki čelik’. Razvio je on čitavu filozofiju trpljenja. Koju najbolje sažimaju narodne izreke. Evo subjektivnog izbora najljepših od njih: „Ne daj Bože što se trpjet može“, „Strpljen-spašen“, „Trpi dušo, Boga radi“, „Dobro je kad ne biju“…

Ali čaša u koju samo sipaš kad-tad će se preliti. Ponekad se više trpjeti ne može.

Šta je, dakle, najedilo čestite Dobojčane, natjeralo ih da se okupe i kažu „Dosta!“?
Gradske vlasti Doboja odlučile se da se taj grad pridruži „Zajednici opština turskog svijeta“. Neka je skupo, neka penzija kasni, neka kriminalaca na ulicama, sve će se to istrpjeti, ali Doboj u nekakav „turski svijet“ ulaziti neće. Negdje se crta mora podvući.   

Vlada Srbije, kao uostalom ni Vlada Crne Gore, ne pokazuje nikakvu zadršku prema novcu koji stiže iz islamskih zemalja.

Kako je to objasnio jedan od bivših boraca, Mirko Malinović: „To je vjerovatno kap koja je prelila čašu, ali narod je u bijedi, na kraju krajeva, ginulo se, patilo se“.

Protestanti su odbili objašnjenje da je u pitanju proces kulturnog i ekonomskog povezivanja, politička odluka koja bi u dobojski kraj privukla turske investicije i, kako se kaže, otvorila nova radna mjesta.

„Svako bi podržao neku inicijativu ulaganja u Doboj i Republiku Srpsku, ali možda je rano da baš Turska bude tu“, objasnio je penzioner Milorad Antonijević.

Opasna ideologija

U susjednoj Srbiji ne misle da je rano „da baš Turska bude tu“. Turska Halk banka kupila je Čačansku banku. Vlada Srbije, kao uostalom ni Vlada Crne Gore, ne pokazuje nikakvu zadršku prema novcu koji stiže iz islamskih zemalja.

 

Cijelokupan tekst pročitajte na portalu Al Jazeera Balkans:

Kome smetaju turske investicije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top