Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Koliko BiH uveze čokolade iz Hrvatske i Srbije?

Koliko BiH uveze čokolade iz Hrvatske i Srbije?

Bosna i Hercegovina je u prvih jedanaest mjeseci ove godine iz Srbije i Hrvatske uvezla oko 8.500 tona čokolade i čokoladnih proizvoda ili u novčanoj protivvrijednosti preko 55 miliona KM.

I dok na relaciji Beograd – Zagreb bijesni još jedan ekonomsko-verbalni rat u kojem je glavno oružje, vjerovali ili ne, čokolada, malo je poznato da BiH iz ove dvije zemlje godišnje uveze preko 8.000 tona ove slatke materije, piše portal Mondo.ba.

Kako je za Mondo potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) najveći uvoznik čokolada i proizvoda od kakaoa u BiH je Srbija koja je od početka godine u BiH uvezla preko pet hiljada tona ovih proizvoda, za kojom slijedi Hrvatska sa blizu 3,5 hiljada tona uvezene čokolade.

Stručnjaci u prehrambenoj industriji u BiH ističu da je proizvodnja slatkiša u BiH jedna od najuspješnijih grana domaće prozivodnje, ali da se i pored trenda rasta u konditorskoj proizvodnji u BiH, svake godine uvoze ogromne količine slatkiša. To potvđuju i podaci iz ove godine, jer je vrijednost uvoza oko četiri puta veća od vrijednosti izvoza čokolada iz BiH.

Od početka godine u BiH je uvezeno raznih čokoladica u vrijednosti od oko 126 miliona KM, a izvezeno tek oko 28 miliona KM.

“Pet najvećih uvoznika u BiH su Srbija čiji je vrijednost uvoza u BiH oko 28,8 miliona KM, Hrvatska blizu 26,7 miliona KM, Poljska i Austrija sa po 15 miliona KM, te Njemačka sa blizu 13 miliona KM“, potvrdili su za Mondo u UIO BiH.

Sa druge strane iz BiH se ovaj omiljeni slatkiš najviše izvozio u Srbiju i to u vrijednosti od oko 15 miliona KM, a slijede Makedonija, Crna Gora i Hrvatska.

Kada su u pitanju podaci samo za Republiku Srpsku, u Privrednoj komori RS ističu da je u 2015. godini u Srpsku uvezeno konditorskih proizvoda u vrijednosti od 95,4 miliona KM, a izvezeno skoro upola manje, odnosno oko 51 milion KM.

“Najviše se uvozilo iz Srbije, Bugarske, Austrije, Njemačke, Poljske i drugih zemalja. Najviše se uvoze biskviti i kolači, te čokolade, kakao u prahu i u tablama“, potvrđeno je za Mondo u PKRS.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sekretar Udruženja prehrambene i agroindustrije u PKRS Slavko Stevanović precizirao je da je u prošloj godini, kada je u pitanju RS, ostvaren debalans od 44,1 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 53,8 posto.

“Ipak radi se o jednoj od najuspješnijih grana privređivanja, u kojoj je prisutan trend rasta proizvodnje, sa 9,7 hiljada tona u 2010. godini na 20,1 hiljadu tona u 2015. godini, sa veoma dobrim asortimanom i kvalitetom proizvoda. To se iz godine u godinu potvrđuje izvozom u mnoge zemlje, a bilo bi realno očekivati da rezultati u spoljnotrgovinskoj razmjeni budu bolji, kao i da na domaćem tržištu bude još više naših konditorskih proizvoda”, kazao je Stevanović. (Mondo)

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top