Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Kolač koji je dobio ime po ahmediji

Kolač koji je dobio ime po ahmediji

Kolač je dobio ime po ahmediji (imamska kapa koju nose imami za vrijeme obavljanja vjerske službe).

 

SASTOJCI:

Bijela kora:

4 jaja, 6 kašika vode
10 kašika šećera, 10 kašika brasna
1 prašak za pecivo
Smeđa kora:

4 jaja, 6 kašika vode
10 kašika šećera , 8 kašika brašna,
2 kašike kakaa ili čokolade u prahu.,
1 prašak za pecivo

 

POSTUPAK

Umutiti jaja i šećer, dodati vodu, brašno(kakao kod smeđe kore) i prašak za pecivo. Dobro ujednačiti te sasuti u pomašćen i pobrašnjen pleh. Dobro izjednačiti masu po plehu, kako bi kora bila jednako debela. Peći u zagrijanoj rerni oko 15-ak minuta na 180°C prvo jednu pa drugu koru.

FIL

  • 6 dl mljeka,3 kašike brasna
  • 3 kašike nišeste ili brašna, 5 kašika šećera
  • 100 gr putera, 1 vanilin šećer

Priprema:
U 1 dl hladnog mljeka staviti brašno ili nišestu, te dobro izmješati. U 5 dl mljeka dodati šećer i vanilinšećer, dobro izmiješati, staviti na vatru. Kada počne pariti postepeno miješati  žicom i dodavati hladno mlijeko u koje smo stavili nišestu. Smanjiti temperaturu i pustiti da kratko prokuha. Kad se krema ohladi dodati puter te dobro ujednačiti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Oblikovanje ahmedija.

Od kora čašom isijeći krugove. Na svijetli krug staviti fil i odozgo staviti tamni krug. Rubove također blago premazati kremom, zatim uvaljati u kokos. Odozgo premazati marmeladom od drijenjaka ili drugom marmeladom crvene boje.


AZRA BARAKOVAC

halalmagazin.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top