Kulinarstvo

Kolač bez brašna – idealan desert za ljeto

Kolač od limuna, ricotte i badema

Sastojci:

120 grama omekšanog slanog maslaca

275 grama mljevenog šećera

1 štapić vanilije, rastvoren

1/4 šoljice limuna

4 jaja (žumanjci i bjelanjci posebno)

240 grama badema

300 grama ricotte

pahuljice badema za ukrašavanje

šećer u prahu za ukrašavanje

Zagrijte rernu na 160 °C. Kalup za kolač prekrijte masnim papirom za pečenje i ostavite sa strane. Maslac, 165 grama šećera, sjemenke izvađene iz štapića vanilije i limun u blender i miješajte 8 do 10 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda i kremasta.

Sastružite rubove blendera i postupno u smjesu ubacite žumanjke, jedan po jedan, sve dok ne postignete željenu glatku teksturu. Zatim dodajte bademe, a na kraju ricotta sir. Tucite bjelanjke električnim mikserom u posebnoj, čistoj zdjeli .

Nakon što ubacite preostali šećer, miješajte sve dok bjelanjci ne očvrsnu. Lagano stopite bjelanjke s ostatkom smjese. Zatim je ulijte u pripremljeni kalup, zagladite vrh i ukrasite ga bademovim pahuljicama. Pecite 40 do 45 minuta ili dok kolač nije čvrst na dodir.

Dopustite da se potpuno ohladi u kalupu. Nakon toga ga izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite. Ovaj kolač je posebno dobar kada odstoji jedan dan.

Kreni zdravo

Povezani članci

Back to top button