Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Koji se najčešći štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima: Kozmetika koja uništava zdravlje žena

Koji se najčešći štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima: Kozmetika koja uništava zdravlje žena

Ksenoestrogeni su endokrino ugrožavajuće hemikalije tj. otrovi (imitiraju estrogene). Ksenoestrogeni šalju lažne signale, blokiraju ili imitiraju hormone proizvodeći efekte koji prijete zdravlju i hormonalnom balansu.

 Ponašaju se poput estrogena i izazivaju raznorazne poremećaje, od kojih je najblaži oblik smanjena plodnost. Kod nas se zaista malo piše o ksenoestrogenima, iako smo svi u svakodnevnom kontaktu s njima, uključujući malu djecu i tek rođene bebe. 

Najčešće prisutni ksenoestrogeni koji se nalaze u proizvodima za ličnu njegu su parabeni (butylparaben, ethylparaben, methylparaben i propylparaben). Koriste se kao anti-mikrobni konzervansi u hrani, farmaceutskim proizvodima, pastama za zube, dezodoransima i u skoro svim kozmetičkim proizvodima. Predstavljaju najrasprostranjeniju grupu konzervanasa. Metil paraben predstavlja toliko jak konzervans da remeti normalnu aktivnost enzima, dok butyl paraben utiče na rad ženskih polnih hormona.
Mnoge kompanije koje ih upotrebljavaju tvrde da su netoksični i sigurni. No, novija istraživanja pokazuju da uzrokuju mnoge ženske probleme poput endometrioze, cista na jajnicima, fibrocističnih promjena u grudima, PMS i vrlo često menstrualne grčeve.

Sredstva za sunčanje, kozmetika za njegu lica te ruževi u sebi sadrže prilične količine ksenoestrogena, a na deklaracijama ćete ih primjetiti kao: octyl-methoxycinnamate, octyl-dimethyl-PABA, benzophenone-3, homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC). Skrećemo pažnju da se ksenostrogeni nakupljaju u tijelu u masnom tkivu i tu se mogu zadržati i više desetljeća.
Švicarski naučnici su utvrdili da navedene hemijske tvari nemaju samo jako estrogeno djelovanje, već potiču i rast tumorskih stanica. 

Zatim glikol ester (phenoxyethanol) koji se također koristi kao konzervans koji utiče na nervni sistem i ćelije jetre kao i na reproduktivne sposobnosti. Među škodljivim sastojcima su antioksidanti kao disodium EDTA i trisodium EDTA koje izazivaju dermatitis. Iz sastojaka kozmetičkih preparata kao što su diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, hexanidine diethionate i idopropynylbutylcarbamat kao i quaternium 15, lako nastaje formaldehid poznati kao kancerogena tvar. Antioksidanti BDHA (butylhydroxianisole) i BHT (butylhydroxitoluen) toksično djeluju na jetru i pluća. Emulgatori PEG (polyethilenglikol) i PPG (polypropilenglikol) koji se dodaju da se poveća propusnost kože uzrokuju podržaje i iritacije. Sa povećanom propustnosti u kožu ulaze razne škodljive primjese i sastojci. Problem je u tome da kozmetičke preparate koristimo cijeli život i zato se te tvari akumuliraju u tijelu.

 

Za Akos.bA pripremio vrijedni tim iz 

 

Upoznajte se sa prirodnom kozmetikom iz Organlooka

Sjećate li se kada ste posljednji put zagrizli jagodu, okusili sočni komadić prirode i pri tom niste imali osječaj kao da žvačete gumu od automobila? Volite hranu ali vam je muka od pomisli na silne emulgatore i aditive koji se u njoj nalaze? Uživate u hrani ali uvijek mislite o tome da li zapravo jedete ono što je u tanjiru ispred vas ili je samo neka kopija uzgojena u laboratoriji? Ili još gore očekujete da ste kupili proizvod koji sadrži samo sastojke sa etikete a onda je iz vedra neba pukla bruka kako se u njemu nalazi još ne navedenih sastojaka koje ne konzumirate ili koje vam vaša religija ili stil života brani? Oči vam zasuze od pomisli za ukusom hrane koju ste jeli u djetinjstvu i koju godinama tražite u svojim mislima a znate da toga više nema nigdje? Uživate u prirodi ali imate osjećaj da biste ubili nekoga kada vidite tone smeća na vašem najdražem izletištu? Grizete prste kad morate baciti papirić u smeće a znate da se može reciklirati?… Lista pitanja ne završava ovdje baš kao što život ne završava nakon jednog otkucaja srca. 

Organlook je stil života a ne klasična online trgovina. Mi vam ne prodajemo proizvod poput drugih pričajući vam uljepšane priče i nagovarajući vas da trošite novac na ono što vam nije potrebno. Mi vam pričamo njegovu priču onakvom kakva jeste kao i priču onih koji su pomogli u njegovom nastajanju. Samo tako ćete moći i sami uraditi pravu ocjenu stvari koje vam mi pomognemo da pronađete. Vaš osmjeh će biti najbolja ocjena kvalitete. Naše traganje će vas voditi sve do samog izvora. Neki će možda odustati brzo kao što osoba bez kondicije odustane pred prvim usponom. Ali oni koji žele da se isključe iz matriksa i upuste u avanturu sigurno neće požaliti. Mi vam nećemo govoriti da je hrana koju vam nudimo zdrava ili organska ili domaća. Mi vjerujemo da to sami možete ocijeniti na osnovu svega što je dio priče. 

Mi smo u potrazi za izgubljenim kvalitetama i tradicionalnim vrijednostima pravog načina života. Mi ih želimo ponovo otkriti i vratiti u naše živote. Pitanje je samo da li ste i vi spremni na borbu koja je potrebna da bi se to ostvarilo? Ako je odgovor potvrdan pridružite nam se i zajedno ćemo tragati, pričati priče, učiti, raditi, eksperimentisati, poboljšavati i možda jednom, barem na trenutak, učiniti da lista pitanja sa početka ovog uvoda bude samo dio sjećanja. Mi vjerujemo da takvo vrijeme može ponovo doći, a vi?

 

Više na Facebook stranici:

organlook

Akos.ba


Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top