Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Koje zemlje će ‘preživjeti’ klimatske promjene?

Koje zemlje će ‘preživjeti’ klimatske promjene?

Svaka zemlja pogođena je na različite načine. Sajt “Independent” kreirao je mapu koja pokazuje koliko je koja zemlja spremna da se adaptira na klimatske promjene koje predstoje na osnovu infografika dobijenih iz indeksa globalne adaptacije koji je dio projekta Univerziteta Notr Dam u SAD.

Treba uzeti u obzir da je mapa zasnovana na rangiranju, a ne na obimnim procjenama svake zemlje. Takođe, ističe se da je mapa pravljena na nivou države, što ne znači da pojedini gradovi ili teritorije visokorangirane zemlje nemaju problema sa suočavanjem sa promjenama.

Razvijene zemlje, kao cjelina, imaju mnogo više potencijala da se prilagode planetarnom zagrijavanju. Mapa odražava sposobnost zemalja da reaguju na klimatske promjene i steknu bolje uslove za stanovništvo.

Među najviše rangiranim zemljama spadaju skandinavske zemlje, Velika Britanija, Australija i Japan, zatim, Kanada i Amerika i zemlje centralne i jugozapadne Evrope.  Najveći problem, posmatrajući mapu, imaće sve afričke zemlje osim Bocvane, južna Azija i veliki dio jugoistočne i jugozapadne Azije.  Kada je riječ o Balkanu, najbolje rangirane su Mađarska i Hrvatska dok Rumunija, Srbija, Bosna i Crna Gora spadaju u kategoriju od 50 – 59 odsto rizika.

https://www.akta.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top