Vijesti iz svijeta

Kobani: Klanjana dženaza Aylanu, Galipu i njihovoj majci Zahin

Dvogodišnja Aylan, njen godinu stariji brat Galip i njihova majka Zahin Kurdi (27), čija beživotna tijela je prije dva dana izbacilo more na obalu turskog grada Bodruma, ukopani su danas u sirijskom Kobaniju

  Dvogodišnja Aylan, njen godinu stariji brat Galip i njihova majka Zahin Kurdi (27), čija beživotna tijela je prije dva dana izbacilo more na obalu turskog grada Bodruma, ukopani su danas u sirijskom Kobaniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženazi djece i njihove majke, koji su stradali na čamcu koji je prevozio ilegalne migrante prema grčkoj obali, prisustvovao je veliki broj ljudi koji nisu mogli sakriti tugu.  

Otac djece, Abdullah Kurdi, uspio se spasiti, a u Kobani je doputovao zajedno sa tijelima svojih najmilijih.

Fotografija Aylan, čije je mrtvo tijelo izbacilo more na obalu turskog Bodruma, izazvala je oštre reakcije javnosti i ukazala na probleme s kojima se suočavaju migranti, koji bježe od rata prvenstveno u Siriji i Iraku u potrazi za boljim životom uglavnom u zemljama zapadne Evrope.

Na brodu koji je potonuo u Egejskom moru u blizini Bodruma, a na kojem se nalazila porodica Kurdi, bilo je 20 migranata. Osim Aylan, Galipa i Zahin Kurdi, smrtno je stradalo još devet osoba.  

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button