EkonomijaKupujmo domaće i halal

Ko uništava domaću ekonomiju političari ili građani: Uvezeno vode u 2014. godini 2,28 mil. KM

Svi smo svjesni lošeg odnosa vlasti sa svih nivoa prema domaćoj proizvodnji, ali namaće se pitanje npr. ko može prisiliti građane BiH da umjesto svjetskih poznatih i priznatih domaćih voda kupuju uvoznu vodu sumljivog kvaliteta. Nije dovoljno na izborima dati glas ovoj ili onoj partiji i njima prepustiti svu brigu o državi. Svi smo kao građani svaki dan na izboru da li ćemo svoj novac dati stranim proizvođačima i trgovcima ili potruditi se malo da zadržimo svoj novac u našoj jedinoj domovini.

 

U prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno raznih vrsta voda u količini od 4.252 tona, ukupne vrijednosti 2,28 miliona KM, izjavio je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH. On je naveo da je najveći uvoz vode bio iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, javlja agencija Srna.

Kovačević je rekao da je za prva dva mjeseca prošle godine u BiH uvezeno 4.627 tona raznih vrsta voda, ukupne vrijednosti 2,1 miliona KM.

Prema njegovim riječima, za prva dva mjeseca ove godine iz BiH je izvezeno 1.978 tona raznih vrsta vode, čija je vrijednost bila 348.754 KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu izvezena količina od 3.002 tona ukupne vrijednosti 312.000 KM.

Voda se uglavnom izvozila u Hrvatsku i Srbiju.

Kovačević je rekao da su najveći izvoznici bili “Sarajevski kiseljak”, “Voda kruna”, “Vitinka”, “VIK” i “Planinski biser”.

Prema podacima UIO, u prošloj godini izvezeno je raznih vrsta voda u vrijednosti od 8,4 miliona KM, a uvezeno u vrijednosti od 19,5 miliona KM.

 

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button