Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ko ‘ugrožava’ Hrvate: Najviše zadužen Zapadnohercegovački, a najmanje ZE-DO kanton

Ko ‘ugrožava’ Hrvate: Najviše zadužen Zapadnohercegovački, a najmanje ZE-DO kanton

Analiza finansija kantona koju je uradila Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) pokazala je da je Zapadnohercegovački kanton najviše zadužen, a najmanje Zeničko-dobojski – kazala je jučer na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnica Fondacije Mirjana Sirćo.

Istakla je da nemogućnost pokrivanja tekućih prihoda s rashodima dovodi do stvaranja značajnih deficita te da neki kantoni gotovo 100 posto svojih prihoda koriste za pokrivanje rashoda.

Ističe da je Analiza pokazala da je u 2005., nakon uvođenja PDV-a, došlo do naglog porasta prihoda u kantonima, ali da su u 2009. godini nastali problemi nakon što je uposlen veliki broj radnika u javnoj administraciji.

– Trend početka prilagođavanja tekućih prihoda s rashodima vidljiv je u 2014., ali akumulirani deficit postaje veliko opterećenje za funkcioniranje kantona – naglasila je.

Također je dodala da, iako vlasti obećavaju zaustavljanje novih upošljavanja u administraciju, broj uposlenih se povećava.

Sirćo smatra će kantoni morati smanjiti agregatne tekuće izdatke na način da postignu uštede na rashodovanoj strani, odnosno povećanjem prihodovne strane.

– Ovo smanjenje se ne treba odnositi samo na kantonalnu administraciju, već na sve agencije, ustanove i direkcije, a u Kantonu Sarajevo već postoje pozitivne naznake s najavljivanjem ograničavanja plaća u javnom sektoru – pojasnila je.

Sirćo je podsjetila da je BiH pristupila partnerstvu za otvorenu vlast u septembru 2014. godine te se obavezala da će poštivati princip budžetske transparentnosti, ali da budžeti još nisu dostupni javnosti.

Također, predstavnici Fondacije danas su predstavili i Bazu javnih finansija koja se nalazi na web stranici, a na kojoj se mogu pronaći dokumenti o izvršenju budžeta od 2009. do 2014. godine za više nivoe vlasti te od 2011. do 2014. godine za lokalnu samoupravu.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com