Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Ko su Arapi koji će u Trnovu graditi turistički kompleks vrijedan 4,5 milijardi KM?

Ko su Arapi koji će u Trnovu graditi turistički kompleks vrijedan 4,5 milijardi KM?

Foto: klix.ba

Kompanija Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro će na području općine Trnovo započeti izgradnju integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone”.

Vrijednost investicije je 4,5 milijardi KM što je za ekonomske uslove u BiH iznimno veliki iznos novca.

Integrisani turistički grad “Buroj Ozone” će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu. Kako je istaknuto na današnjem potpisivanju protokola, ovo neće donijeti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, te na hiljade novih radnih mjesta.

 

Kompanija osnovana u Dubaiju

Ismail Ahmed je direktor firme Buroj sa sjedištem u Dubaiju. Upravo u ovom gradu kompanija već radi na nizu projekata izgradnje.

Ahmed je danas u prostorijama Općine Centar istakao da je Buroj Property Development vodeća kompanija za urbanistički razvoj i posvećena je tome da postane jak partner BiH u razvijanju ogromnog turističkog potencijala kojeg naša zemlja ima, naglasivši kako će “Buroj Ozon” biti najveći projekat ove vrste u regiji i šire.

Prema njegovim tvrdnjama, ova kompanija ima vodeće stručnjake za planiranje, projektovanje i inovativni inžinjering.

Na zvaničnoj stranici ove kompanije dostupni su pojedinačni projekti u realizaciji. Radi se o tržnom centru Al Rawda, zatim hotelskom kompleksu DWC, kao i zgradi Buroj JVC. Ovi objekti grade se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U planu je i izgradnja četiri hotela sa 450 soba u Dubaiju, a ukupna vrijednost investicije je 190 miliona dolara (328 miliona KM). Početak izgradnje se očekuje tokom 2015., a završetak već 2017. godine.

Kompanija je prvobitno osnovana kako bi radila na izgradnji smještajnih kapaciteta za turiste u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon toga krenuli su i sa investicijama u inostranstvo.

 

Ulaganja u Tursku i Rumuniju

Osim u BiH, rukovodstvo ove kompanije proširuje svoje investicije na Tursku, ali i Rumuniju, gdje planiraju izgradnju turističkih kompleksa.

U ovim zemljama oni obećavaju značajna zapošljavanja, pogotovo tokom samog procesa izgradnje.

Kako je nedavno istakao direktor kompanije Ismail Ahmed, niko iz BiH nije kontaktirao njegove saradnike, već su se za investicije u BiH odlučili na osnovu preporuke predstavnika Ambasade BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

 

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top