Vijesti iz zemlje

Ko je Muhamed Al Daif, najtraženiji čovjek u Gazi?

Izrael je prekinuo primirje pokušajem atentata na Muhamada Al-Daifa, vrhovnog komandanta Hamasove vojske i najtraženijeg čovjeka u Gazi. Bio je to vrlo brutalan i prljav napad. U tom napadu je ubijena njegova žena i njegov 6-mjesečni sin.

Želim vam dati jasniju sliku o Al-Daifu. On je taj koji u osnovi pravi sve vojne strategije koje se provode od strane Hamasa. Svaki potez koji povuku vojne jedinice Hamasa je naredba Al-Daifa. Niko ne zna kako on fizički izgleda. Svi ljudi znaju da je hendikepiran, ovisan o invalidskim kolicima. Razlog zašto nitko ne zna kako on izgleda nije zbog straha već kako bi zaštitili vođu Hamasa. Većina špijuna u Gazi ga traže jer je Izrael ponudio veliku svotu novca onom špijunu koji pošalje valjane podatke o njegovom položaju. Jučerašnji napad je uslijedio nakon što špijun poslao informacije Izraelu o Al-Daifu. Informacije nisu bile tačne!

Ebu-Ubaidah, vojni predstavnik Hamasa, također poznat i kao „Čovjek Gaze“ rekao je izraelskom predstavniku u Egiptu koji je pokušavao dogovarati još jedan prekid vatre da se vrati nazad u Izrael rekavši da „neće biti više pregovora!“ On je također zatražio od svih međunarodnih aerodromima da zaustave svoje letove na Ben Gurion aerodrom u Tel Avivu, jer će sada i aerodrom biti meta. On je također dao upozorenje svim izraelskim civilima da će i oni biti sada biti meta, savjetujući im da se ne okupljaju i da ostanu kod kuće.

 

Mohammed Zeyara

Prevod: Akos.bA
 

Povezani članci

Back to top button