Književni kutakU Fokusu

Klub knjige “Razgovoruša” kao inspirativan primjer odnosa prema čitanju

Studenstki klub ljubitelja knjige “Razgovoruša” jučer je u Slanoj Banji u Tuzli održao sastanak na kojem se razgovaralo o romanu Norveška šuma, Haruki Murakamija.

Iako je ovo klub koji je namijenjen prvenstveno studentima Univerziteta u Tuzli, ipak vrata Razgovoruše otvorena su za cijelo građanstvo, a Amela Delić, osnivačica kluba i viša asistentica na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, istakla je da postoje slučajevi kada na sastanku prisustvuje više drugih ljudi, građana Tuzlanskog kantona nego samih studenata. Stoga su odlučili da izađu iz učionice i “pobjegnu” u prirodu.

Kako prenosi Fena, zamisao o osnivanju Razgovoruše 2018. godine, potaknuta je činjenicom da studenti uglavnom čitaju knjige i mimo svoje osnovne literature koje spremaju kako bi pripremili ispite, ali i da uglavnom nemaju prilike da govore o tome.

Međutim, odziv na sastancima nije uvijek isti zbog ispitnih ili nekih drugih obaveza, pa tako, kao što je to bilo na Slanoj Banji, dođe i do 4-5 članova.

Razlog malom odzivu na ovakve i slične projekte te nemogućnost motivacije Mirela Karahasanović, osnivačica kluba i viša asistentica na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, pronalazi u neposvećenosti javnosti i medija samom fenomenu čitanja

– Nemamo baš neke obrazovne emisije, emisije edukativnog karaktera, u kojima se promovira čitanje. Ovo što mi radimo nije dovoljno, mislim da bi ipak bilo ozbiljnije i možda bi čak to više odijeknulo ako bismo imali neki kontinuirani naglasak kroz medije, da se malo više čita i obrati pažnja na kulturu čitanja, te da se malo više organizujemo unutar škola. I to mislim generalno, da počnemo raditi na tom planu.

Bojim se da smo u velikoj mjeri zakazali. Ne dajemo dovoljno prostora knjizi, taj prostor preuzele su društvene mreže itd. I onda naravno da čitanje djeluje kao nešto što je beskorisno, neprofitabilno, umjesto da djeluje kao nešto što osnažuje naš duh, intelgineciju, pogled na svijet, otkrivanje nekih novih razina zbiljnosti – ističe Karahasanović.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button