Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Klas za šest mjeseci u Srbiji plasirao oko 100 tona halal lokuma

Klas za šest mjeseci u Srbiji plasirao oko 100 tona halal lokuma

Drugo poslovno polugodište prehrambene kompanije Klas d.d. Sarajevo obilježio je, između ostalog, odličan izvozni rezultat "bosanskog lokuma" na srbijansko tržište.

Za samo šest mjeseci u susjednu Srbiju plasirano je gotovo 100 tona ove tradicionalne bosanskohercegovačke slastice, a sudeći prema reakcijama tamošnjih potrošača, obim prodaje lokuma bi u 2014. godini mogao biti još veći, saopćeno je iz Klasa.

 – Novi distributer bosanskog lokuma za srbijansko tržište organizirao je degustacije u većim gradovima, te zabilježio pozitivne reakcije kupaca za kvalitet proizvoda. Potrošačima su se svidjela sva tri okusa lokuma (classic, orah i čokolada/kokos), a mnogi su ga povezivali s tradicionalnim domaćim slasticama koje su pripremale njihove majke. U tome i jeste njegova posebna čar. Ohrabrujući je rezultat plasirati za šest mjeseci gotovo 100 tona čajnog peciva na tržište koje je preplavljeno šarolikom ponudom, prvenstveno domaćih konditorskih proizvoda. Bosanski lokum se trenutno u Srbiji može pronaći u objektima Mercator, Delhaize i Idea – rekao je Haris Kuskunović, direktor Klasa.

Prehrambene navike potrošača se mijenjaju – sve više se vodi računa o zdravoj i kvalitetnoj ishrani. A kvalitet lokuma, kao i ostalih proizvoda Klasa, garantiraju tradicija duga 111 godina, iskusni tehnolozi, savremena tehnologija i međunarodno priznati standardi upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i Halal).

Zahvaljujući svemu tome, prodaja lokuma na domaćem tržištu kontinuirano raste.
Zanimljivo je da je za kratko vrijeme svoje mjesto na tržištu BiH našao i "zlatni lokum", kao premium proizvod.

Prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo je u ovom dijelu Evrope prvi i jedini industrijski proizvođač lokuma prema originalnoj orijentalnoj recepturi. Još prije više od 40 godina tehnolozi Klasa su iz kulinarske tradicije „posudili“ crtice za recept "bosanskog lokuma", kako bi sladokusci širom svijeta mogli uživati u originalnom čajnom pecivu.

Danas je "bosanski lokum", zahvaljujući Klasu, prepoznatljiv, ne samo u BiH i zemljama regiona nego i širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Australije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Klasa d.d. Sarajevo.

indikator.ba

Iz halal programa Klasa:

Bianca

 

Kokos

 

Kokos

 

Somun

 

Jufka

 

Krofne

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top