Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Klanjanjem namaza i na Kosovu počeo Bajram: Svim snagama protiv ekstremizma

Klanjanjem namaza i na Kosovu počeo Bajram: Svim snagama protiv ekstremizma

Islamska zajednica Kosova je, prema riječima muftije Ternave, protiv onog što se dešava u Siriji, Iraku, Palestini i drugim zemljama, gde se zbog različitih interesa ubijaju nedužni ljudi, djeca i žene. On je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi to ubijanje i da putem dijaloga pronađe riješenje za konflikt između Palestinaca i Izraela

  – Za sve muslimanske vjernike Kosova danas je prvi dan Ramazanskog bajrama. Povodom Bajrama u svim kosovskim džamijama je klanjan bajram-namaz. Centralna manifestacija održana je u Fatih Sultan Mehmet džamiji u Prištini i predvodio ju je Sabri ef. Bajgora pred oko 700 ljudi, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Bajramsku hutbu održao je kosovski muftija, Naim Ternava, koji je kazao da je Allah posvetio ovaj sveti mjesec posta srcu i duši, strepnjenju i smirenju, a kako bi blagoslovio bogate i sjetio se siromašnih. 

“Dio ljudskosti za svakog čovjeka, kao i za islam i svakog vjernika da omekša srce i da pruži pomoć onima kojima je potrebna i pruži ruku pomoći siromašnima jer je i sam Allah milostiv”, kazao je kosovski muftija.

Ternava je istakao da čovjek ne smije dozvoliti da mu loša djela isprljaju čistu ljudsku dušu.

“Ja pozivam i ovom prilikom sve imame i  narod da budemo iskreni i da ne stvaramo prostor za djelovanje ekstremnih i radikalnih grupa da djeluju u našoj zemlji. Islamska zajednica će svim svojim snagama da se bori protiv svake vrste ekstremizma”, poručio je Ternava.

Islamska zajednica Kosova je prema riječima Ternave protiv onog što se dešava u Siriji, Iraku, Palestini i drugim zemljama, gde se zbog različitih interesa ubijaju nedužni ljudi, djeca i žene. On je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi to ubijanje i da putem dijaloga pronađe riješenje za konflikt između Palestinaca i Izraela.

Islamska zajednica Kosova svim vjernicima je čestitala praznik Bajram, moleći Allaha da im primi post, molitve i ibadet.

Anadolija

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top