Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kladionice u FBiH u ovoj godini ostvarile 700 mil. KM prihoda, a platili 20 mil. poreza

Kladionice u FBiH u ovoj godini ostvarile 700 mil. KM prihoda, a platili 20 mil. poreza

Novi zakon o igrama na sreću prijeko je potreban jer dovodi u ravan kladioničare sa ostalim privrednim subjektima.

Ako državi nije u interesu da vlasnici kladionica budu privilegovani, zbog čega je to u interesu HDZ-u BiH? Kladionice su u prvih šest mjeseci ove godine već premašile ukupan prošlogodišnji prihod, pa se njihov prihod do kraja godine procjenjuje na nevjerovatnih milijardu i po maraka, prenosi TV1.

Amir Zukić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, očekivao je da sjednica Doma naroda bude održana još u julu, nakon što su Izmjene zakona o igrama na sreću izglasane u Predstavničkom domu. Sve je to urađeno planski, jer su kladionice zaradile ogroman novac prethodnih mjeseci, za vrijeme Evropskog prvenstva u nogometu i sada za vrijeme Olimpijade.

“Tu država gubi i njeni građani, ali neko pomalo dobiva na vremenu, ali ja očekujem u septembru da i Dom naroda usvoji navedene izmjene i dopune zakona kako bi one mogle stupiti na snagu i kako bi država od tog poroka imala koristi“, istakao je Zukić.

Zastupnici iz reda HDZ-a BiH tražili su odgađanje sjednica federalnog Parlamenta zbog preglasavanja hrvatskih zastupnika. HDZ-ovac Marinko Čavara zbog toga je izjavio da je Federacija u političkoj krizi.

“Mi nismo pravili problem kada su oni sa drugim političkim partijama preglasali SDA, gospodin Čavara ima razloge zbog kojih želi da sa suštine problema skrene fokus javnosti u drugom smjeru. On je primio vlasnike kladionica, želi da dobije na vremenu”, smatra Zukić.

Smatra da cijela drama koju je HDZ napravio oko mehanizma koordinacije nije povezano sa pričom o kladionicama.

“Oni bi tu opstrukciju oko mehanizma koordinacije i dalje pravili, želeći da prikažu nejednakost hrvatskog naroda naspram drugih naroda.”

Prošle godine kladionice su ostvarile manje od 600 miliona maraka prihoda, ali je ova cifra mnogo veća za tek prvih šest mjeseci ove godine.

Prema podacima Porezne uprave Federacije, promet kladionica samo do početka jula ove godine iznosi preko 700 miliona maraka, što je znatno više nego za kompletnu prošlu godinu. Ovim tempom, kladionice bi mogle ostvariti skoro milijardu i po maraka prometa, umjesto milijardu, koliko se očekivalo. Od toga je svega nešto više od 12 miliona KM uplaćeno u budžet.

Ako se novi zakon usvoji, državi bi, umjesto ovih 12 bilo uplaćeno od 60 do 100 miliona maraka. Prema novom zakonu porez na sve dobitke iznosi 10 posto, a prema Zukićevim riječima, u razvijenim zemljama kao što je Njemačka porez iznosi 60 posto.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top