Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kladionicama nije mjesto na Baščaršiji

Kladionicama nije mjesto na Baščaršiji

Vijećnici Naše stranke uputiće na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, zakazanoj za 28. januar 2016, amandmane na novu odluku Općine Stari Grad koja regulišu oblast zakupa poslovnih prostora.

„Odluka o kojoj je riječ je od izuzetne važnosti za Stari Grad, s obzirom da se pola općinskog budžeta puni upravo od zakupa poslovnih prostora. Dosad smo imali dvije odluke, koje su regulisale tu oblast. Jedna je definisala cijene, druga zone poslovnih djelatnosti. Sada će sve biti obuhvaćeno u jednoj odluci. Mi nemamo problem s tom formalnom stranom, ali se, tim spajanjem, u samom sadržaju potkrao značajan propust: Baščaršija i Štrosmajerova su uvrštene u istu cjenovnu zonu, ali i u istu zonu kada je riječ o definisanju poslovnih djelatnosti“, kazao je Vedran Grebo.

„Navedeno znači da su sve poslovne djelatnosti koje su dozvoljene u Štrosmajerovoj dozvoljene i na zaštićenom području Baščaršije, što je apsurd, jer Štrosmjerova i Baščaršija imaju prilično drugačiju strukturu. Tako, po trenutnom prijedlogu Odluke ne postoji nikakav pravni osnov koji bi spriječio, recimo, otvaranje kladionice na Baščaršiji; čak, naprimjer, i u Kazandžiluku. Mi smatramo da je to nedopustivo, budući da je Baščaršija zatićeni spomenik kulture i ne treba se igrati, dajući mogućnost da se tu otvaraju kladionice, kazina i sl.“, dodao je i nastavio:

„Potrebno je izmijeniti Odluku tako da se na zaštićenom području Baščaršije onemoguće djelatnosti, koje bi narušile njen simbolički integritet. Neka u cjenovnom smislu Štrosmajerova i Baščaršija ostanu u jednoj zoni, ali u smislu definisanja poslovnih djelatnosti potrebno ih je razgraničiti. Kako nam od strane općinskih službi i načelnika nisu uvažene primjedbe koje smo poslali u toku javne rasprave, pokušaćemo na samoj sjednici OV djelovati amandmanima i unijeti ove izmjene, u nadi da će se prepoznati pozitivne namjere naše inicijative.“

Radiosarajevo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top